ФИФА обяви програмата за Световното през 2026 г., домакини на което са САЩ, Мексико и Канада.

Най-дългият като брой дни Мондиал в историята ще се проведе от 11 юни до 19 юли и в него за пръв път ще участват рекордните 48 отбора, разпределени в 12 групи по четири.

Мачът на откриването ще се проведе на 11 юни на стадион "Ацтека" в Мексико Сити. Легендарното съоръжение с капацитет за 87 500 души ще приеме за трети път първия мач на Мондиал след 1970 г., когато домакините от Мексико завършват 0:0 със СССР, и 1986 г., когато световният шампион Италия завършва 1:1 с България.

Изненадващо ФИФА присъди финала на стадион "Метлайф" в Ню Джърси. Арената, която е с капацитет от 83 000 души, е дом на отборите по американски футбол "Ню Йорк Джайънтс" и "Ню Йорк Джетс", но нейният терен е известен като един от най-лошите в Националната футболна лига и на него много често се получават чести травми.

Разбира се, изискването на ФИФА е всички стадиони да бъдат с естествена трева, докато в момента тази на "Метлайф" е изкуствена, така че за първенството ще бъде направена промяна.

Стадион AT&T в предградието на Далас - Арлингтън, който се смяташе за фаворит за домакин на финалния мач и много медии по света дори го провъзгласиха за такъв преди дни, ще приеме единия от двата полуфинала, а другият ще бъде на стадион "Мерцедес-Бенц" в Атланта.

От четвъртфиналите нататък всички мачове ще се играят на територията на САЩ. 

Първият двубой за домакините от САЩ ще бъде на 12 юни в предградието на Лос Анджелис - Ингълууд, където се намира най-скъпият стадион в света - бижуто за 5,5 милиарда долара "Софай", докато първият двубой на Канада ще бъде също на 12 юни на "БМО Фийлд" в Торонто.

Световното първенство през 2026 година ще се проведе на общо 16 стадиона - 11 в САЩ, три в Мексико и два в Канада.