Изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов да бъде изслушан в Народното събрание предлагат от "Продължаваме промяната-Демократична България" в своя позиция, публикувана във фейсбук. Те предлагат още да бъде създадена парламентарна комисия, която да събере всички възможни факти и обстоятелства около убийството на Мартин Божанов - Нотариуса, възможните мотиви и последствия, както и да проучи "наличието на данни за бездействие на Висшия съдебен съвет (ВСС), Инспектората към ВСС, прокуратурата и другите компетентни органи".

За такава комисия настояха вчера в позиция до председателите на всички парламентарни групи в НС от Антикорупционния фонд.

Предложението ще бъде обсъдено в подробности на редовното заседание на парламентарната група на ПП-ДБ днес и внесено по съответния ред в Народното събрание, се посочва още в позицията. 

"Миналата седмица в страната се случи поредното поръчково убийство, свързвано в публичното пространство с подозрения не само за разчистване на сметки в престъпния свят, но и за отстраняване на неудобен свидетел, който би могъл да разкрие порочни и престъпни факти за корупция в съдебната власт", пише още в публикацията на обединението.

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски също ще предложи създаване на временна парламентарна комисия, която да провери фактите и обстоятелствата, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов – Нотариуса, съобщиха по-рано днес от пресцентъра на движението.

ПГ на ГЕРБ-СДС ще подкрепи създаването на временна комисия, която да установи всички факти и обстоятелства около групата на убития Мартин Божанов, както и всички свързани твърдения за нерегламентирана дейност и натиск върху съдебната система. Това заяви зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Рая Назарян в коментар, излъчван на фейсбук страницата на ГЕРБ.

По думите ѝ данните, излезли в публичното пространство последните дни, са изключително притеснителни – за оказван натиск върху магистрати, за наличието на  частен клуб на магистрати, както и за продължаваща дейност за имотни измами, от които са пострадали множество български граждани. 

Като отговорна партия, ГЕРБ продължава да е двигател на съдебната система и иска чрез нея да бъдат предотвратени за в бъдеще всякакви подобни групи и схеми за нарушаване на обществения интерес, каза Назарян. Тя смята и, че трябва да бъдат приети процедурни правили и законодателство, гарантиращи независим съд и прокуратура, както и достъп до бързо и навременно правосъдие.

Според депутата в комисията трябва да бъде изслушан изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов, както и всички компетентни органи, разполагащи с информация, с разследващи функции. В същото време дадената от тях информация не трябвало да попречи на провеждащото се разследване. 

Следващия вторник Съдийската колегия ще изслуша изпълняващия функцията главен прокурор Борислав Сарафов и разследващия журналист Николай Стайков във връзка с разследването на Антикорупционния фонд, свързано с убития миналата седмица Мартин Божанов, решиха единодушно съдебните кадровици.

Сарафов ще бъде питан във връзка с данни, излезли след убийството на Нотариуса, за натиск, оказван върху съдии. 

Освен това, към този сюжет се добави и твърдението за съществуване, в близост до бившия Специализиран съд, на частен клуб, поддържан от Мартин Божилов, който е бил посещаван от магистрати. 

Тези теми ще бъдат обсъдени на това заседание следващия вторник, за което ще бъдат поканени Сарафов и Николай Стайков. 

Според Драгомир Калайджиков, който направи предложението, Съдийската колегия не може да остане безучастна при всичко това, което се коментира в публичното пространство. Затова и това изслушване е наложително. След като обсъдиха какво може да бъде извлечено като информация от двамата, в крайна сметка съдебните кадровици взеха решението единодушно.