Китайското приложение TikTok губи първоначалната си инерция като платформаТА за кратки видеа с всякаква музика, разказва Gizmodo.

Растежът на популярната платформа за видеосподеляне се е забавил сериозно в последните месеци, а предстоящите промени могат да се окажат фатални за него в дългосрочен план.

Скоро се очаква платформата да позволява видеоклипове до 30 минути. Първоначално TikTok позволяваше клипове само до 60 секунди, после ограничението стана 3 минути, а миналата година - 15 минути. В добавка се окуражава качването на хоризонтални видеа - нещо, което винаги е било позволено, но винаги избягвано, тъй като приложението е оптимизирано изцяло за смартфони.

Така TikTok явно иска да се конкурира с YouTube и други видеоплатформи, които позволяват доста по-дълги видеа. А само преди 3 години YouTube създаде Shorts като опит да открадне част от публиката на TikTok с клипове до 60 секунди.

Мнозинството потребители и създатели на съдържание в китайското приложение обаче не го ползват за дълги видеа. Напротив - успехът на платформата е именно в кратките клипове и възможността потребителят да "скролва" постоянно за ново и ново съдържание. 

Много от тях са недоволни и от новите опити на китайците да монетизират съдържанието - TikTok вече има свой магазин, а в момента се тества нова AI функция, която идентифицира продукти в качени видеа и веднага ги превръща в реклама. Подобни експерименти преди години имаше и в Instagram. Те доведоха до рязък спад на потребителите и в крайна сметка бяха премахнати от майчината компания Meta.