Вероятно и вие сте се чудили как някои хора сякаш от нищото се появяват и постигат грандиозен успех. Гледаш ги, нищо и никакви, в никакъв случай не блестят с някакъв особен талант и качества, нямат и кой знае какъв "гръб", а изведнъж започват да преливат отвсякъде. Някои не слизат от телевизора - могат да коментират теми от цената на репичките на кооперативния пазар до проблемите на допълнителното пенсионно осигуряване и политиката на Путин в продължение на часове в телевизионния прайм тайм, други събират стотици хиляди лайкове във фейсбук без да са инвестирали и пукната стотинка, трети се оказват "звезди" в сфера, която по правило е изключена от шоу измеренията на това понятие. 

Според най-популярната дефиниция "селф мейд" е американизъм за човек, който е роден беден или в някакъв друг вид неравностойно положение, но е постигнал успехи благодарение на собствените си усилия и изобретателност. Без да играят семейни връзки и привилегии.

Следващата класация няма претенции за точност, изчерпателност и дори минимална научна обосновка. Тя не отразява пристрастия "харесвам/не харесвам". Просто сме подбрали хора, чийто успех до голяма степен се базира на находчивост.

 

Ето кои личности в България според нас отговарят в най-голяма степен на определението "селф мейд"

 

1 Наталия Кобилкина

 

Когато в Google започнете да пишете Наталия не е необходимо да довършите името. Сексоложката от Украйна излиза като първи търсен резултат още на третата буква. Това изобщо не е случайно. Когато Кобилкина обучава как да се достави максимална наслада на партньора обикновено се стига до прелюбопитни детайли. От тях на всеки по-патриархално възпитан човек биха му почервенели ушите, а порното изглежда невинно като плисирана пола до коляното. Като се добави и чаровния й акцент, то експлозията е в кърпа вързана - лайковете на фейсбук профила ѝ снощи бяха 227 024! Само за сравнение ще уточним, че последователите на премиера Бойко Борисов в социалната мрежа са над три пъти по-малко.

Интересът към Наталия е огромен и тя се опитва да го задоволи в максимална степен. Пуска видеа, дискове, книги, онлайн обучения и организира семинари, които вероятно за благозвучие са наречени "уебинари".

Селф мейд от всякъде! Слава Україні!

 

2. Емил Конрад

 

Преди седмица вероятно и вие хал хабер сте си нямали какъв е тоя. Ако все още сте в неведение, ще уточним, че става дума за онзи видео блогър или влогър дето написа книгата "Нещата, на които не ни учат в училище" и за която се наредиха стотици хора на опашка. И за която има съвсем реални очаквания да се превърне в най-продаваната творба от български автор през последните години.

Вероятно ако сте навършили 30 нещата и се опитате да изгледате някое от видеата на Конрад, неразбирането ви за феномена само ще се задълбочи. Няма да намерите обяснение! Но нещата, които Конрад говори просто не са предназначени за вас. Младежът просто се е прицелил точно и е като един истински Робин Худ. Всяка следваща стрела цепи предишната на две. Също като Кобилкина и Конрад има много солидна армия от последователи в социалната мрежа, които бързо се увеличават. Вече прехвърлиха 208 000.

 

3 Волен Сидеров

 

Не се учудвайте, че в класацията имаме политик. Макар и трудно и на това поприще може да си селф мейд. Даже в редакцията ни се развихри спор кой всъщност по-точно отговаря на квалификационните критерии. Определено сериозни кандидати за позицията могат да бъдат сегашният премиер Бойко Борисов и "народният глас" Светльо Витков. От гледна точка на това, че и тримата носят партиите си на гърб, те са в играта. Продуктът са те, а политическата им сила е само костюма и вратовръзката, но все пак Сидеров е по-автентичен по няколко причини. 

Борисов все пак имаше не една, а две ракети носител. Имаше възможност да поприхване щипка правешки тарикатлък по времето, когато беше бодигард на Тодор Живков. После и да добави малко европейска закваска от бившия цар Симеон Сакскобургготски. Така че Борисов не тръгва съвсем от нищото. Колкото до Витков при него политиката по-скоро е допълнителен проект, нещо като успешна инвестиция, изплащаша се под формата на многохилядна партийна субсидия. Но бившият "хиподилец" първо стана известен и успешен на музикалната сцена, а такива случаи има не един и два.

Сидеров за сметка на това е абсолютен самоизграден колорит. Само три-четири месеца преди изборите през 2005 година никой не го слагаше в никакви сметки. Бе сменил национален всекидневник за слабо популярна бургаска кабеларка и водеше предаване с националистическа насоченост. В крайна сметка социолозите се видяха в чудо броени дни преди изборите и така вече 10 години. Въпреки че се кри под пластмасова маса, въпреки че му излезе прозвище "златния пръст", в крайна сметка Сидеров все намира начин да си изиграе правилно картите си и вече две петилетки да има неизменно присъствие в българския парламент.

 

4 Евгени Минчев

 

Този наистина е спорно дали е селф мейд или е получил необходимото подритване, за да стане светска персона, коментатор на риалити формати и цял лорд. Пълното му титулуване към момента е Евгени Минчев фон Бул - каквото и да значи това. Дори и да е лапнал някакви парици, с които да влезе в обществото, истинското постижение на бившия ватман е изграждането и поддържането на скандално-дразнещия образ. Колкото и странно да изглежда Минчев успява да го продава и то скъпо.

 

5 Д-р Енчев

 

Клъцни-срежи! Да сте видели билбордове на друг лекар по централните столични булеварди? Д-р Ангел Енчев си е феномен, на който и доктор Ливайн, онзи с магнитните наколенки, може да завиди. Едва ли някога някой е предполагал, че името на пластичен хирург може да се превърне в продукт, който да е медийна звезда и да продава. Но фактът си е факт! Какво не правят силиконовите имплантанти и човешката суета.