Саудитска Арабия ще домакинства през октомври на демонстративен турнир по тенис, в който ще се включат Новак Джокович, Рафаел Надал и още трима шампиони от Големия шлем, обявиха властите в страната, цитирани от Ройтерс и БТА.

Карлос Алкарас, Яник Синер, Даниил Медведев и Холгер Руне също ще играят на "Шлема на шестте краля", част от фестивала "Рияд Сийзън", се казва още в информацията.

Синер наскоро спечели Откритото първенство на Австралия, Алкарас е шампион на US Open и "Уимбълдън", а Медведев от Ню Йорк. Единствено младият датчанин Руне не е печелил титла от Шлема, но е считан за бъдещ първенец, а защо не и №1 в ранглистата.

Вижда се, че организаторите внимателно са подбрали участниците, там личат три генерации звезди на тениса.

Надал, който се ангажира като посланик на тениса за федерацията на Саудитска Арабия преди месец, заяви следното:

"Както и много други състезатели, аз също съм много развълнувам да играя за пръв път в Рияд."

Горното среща ответна реакция от страна на личности и организации, защитаващи човешките права, тъй като имиджът на кралството в това отношение никак не е добър.

Принципно подобни тенис турнири в този регион не са нещо ново, провеждат се в Дубай, Абу Даби, но най-вече в паузата в края на всяка година. Докато любопитно е, че демонстративната надпревара е предвидена за октомври, когато са Мастърсите в Шанхай и Париж, а големите са тениса мислят и за финалите на ATP. 

Не се обявява какви хонорари ще приберат шестимата, не е ясно и какво е заплащането на Надал за ролята му на посланик.

Саудитска Арабия влага много пари в спорта в последните години, като се опитва да стане дестинация за някои от най-комерсиалните турнири и надпревари. Там се провеждат Суперкупите на Испания и Италия, а в местното първенство приклякоха десетки футболни звезди и треньори.

Очаква се Саудитска Арабия да приеме Световното през 2034 г., като до момента няма конкуренция и не се очаква да има.

Кралството притежава голф верига, провежда кръг от Формула 1, големи боксови сблъсъци за световни титли... Тепърва иска да влага и в тениса. Домакин е на турнира Next Gen за младежи до 21 г. от 2023-та до 2027 г.

Има дискусия и за провеждането на финалния турнир на WTA при жените в края на всеки сезон, но легенди като Крис Евърт и Мартина Навратилова се противопоставят на това поради изтъкнатите по-горе причини.