Русия обяви, че спира вноса на банани от Еквадор, няколко седмици след като Кито съобщи, че иска да обмени със САЩ старо съветско военно оборудване, което Вашингтон възнамерява да достави на Украйна, предаде Франс прес.

Руската служба за ветеринарен и фитосанитарен контрол Росселхознадзор заяви, че "от 5 февруари" е "спряла" разрешителните на петима еквадорски износители поради откриването на вредител.

По данни на руските медии над 90% от бананите, внасяни в Русия, идват от Еквадор.

Според Росселхознадзор същата забрана ще се прилага "от 9 февруари" за някои цветя от Еквадор, които обикновено се внасят в Русия.

Тези мерки бяха обявени, след като на 10 януари еквадорският президент Даниел Нобоа заяви, че е приел предложението на Вашингтон за замяна на старо съветско военно оборудване с американски оръжия от ново поколение на приблизителна стойност 185 млн. евро. САЩ уточниха, че разменените от Еквадор оръжия ще бъдат изпратени на Украйна, за да ѝ помогнат на бойното поле срещу Русия.

Двустранното споразумение предизвика гнева на Москва.

"Подобно необмислено решение беше взето от еквадорската страна под сериозен натиск от външни заинтересовани страни", заяви миналата седмица говорителката на руската дипломация Мария Захарова.

От началото на нашествието си в Украйна преди почти две години Москва се стреми да засили икономическите и дипломатическите си връзки с "Глобалния юг", включително с южноамериканските и африканските страни, за да заобиколи западните санкции, припомня АФП, предава БТА.