Родената в Украйна победителка на конкурса "Мис Япония" трябваше да върне титлата, след като списание разкри, че е имала афера с женен мъж, пише "Гардиън". Победата на Каролина Шийно миналия месец разбуни духовете в японското общество като тя получи и много похвали, и много критики. 26-годишната Каролина е родена в Украйна, родителите ѝ са украинци, които се местят в Япония, когато тя е на пет години. Тя стана първата жена от европейски произход, която печели титлата "Мис Япония".

Поддръжниците на този избор отбелязоха, че той помага за ново осмисляне какво означава да си японец в страна, в която има регистрирани 3 млн. чужденци. Критиците обаче се възмутиха и попитаха как жена от европейски произход ще представи "японската красота".

Шийно, която е натурализирана японска гражданка от 2022 г., трябваше обаче да върне титлата си, след като Shukan Bunshun, седмично списание, известно със скандалните си разкрития, изнесе информация, че е имало връзка с женен лекар.

Каролина обясни, че отначало била много уплашена как да каже истината след публикуването на статията.

"Много се извинявам за големите неприятности, които причиних на онези, които ме подкрепиха", написа тя в понеделник вечер в Инстаграм.

Организаторите на конкурса "Мис Япония" съобщиха, че са приели "оставката" ѝ, а позицията няма да бъде заемана до края на годината.

Отначало Шийно казала на модната си агенция, че е прекратила отдавна връзката, но после станало ясно, че това не е вярно. Това наклонило везните към нейното оттегляне.

Изборът ѝ за победителка предизвика големи дискусии. Може ли бяла жена да е "лицето на Япония" - беше често задаван въпрос. Други контрираха, че след като отговаря на всички изисквания на конкурса - жена между 17 и 26 г., с японско гражданство, победата ѝ не подлежи на оспорване.

Самата Каролина през сълзи обяви на безупречен японски език, когато спечели титлата: "Живея като японка, но пред мен имаше много расови бариери и много случаи, в които не бях приемана".

И някои други предишни победителки на конкурса за красота са предизвиквали спорове заради произхода си.

През 2015 г. Ариана Миямото, чиято майка е японка, а баща ѝ афроамериканец, стана първата жена от смесен произход, която представи Япония на "Мис Вселена". Година по-късно Приянка Йошикава, която, както името ѝ предполага, е от смесен индийско-японски произход, представи Япония на "Мис Свят".