"Всички искания, които са поставени, ние сме готови да ги адресираме. Не сме готови само да подпомагаме печеливши фирми."

Това заяви премиерът Николай Денков по повод протестите на земеделците в страната.

"Имаме готовност с основните точки в новия меморандум, който предлагаме да подпишем със земеделските производители. Очакваме ги, за да финализираме споразумението", каза още Денков.

И допълни:

"Бавенето на преговорите ще забави средствата. Ако някои има нужда от средства трябва да се опита да влезе по-бързо в преговорите. Целта е ясна - да подпомогнем зърнопроизводителите, претърпели загуби през 2023 г.", обясни премиерът.

Той бе категоричен, че всеки ден, който преминава в протести и блокади, а не в преговори в подготовка на споразумението и реализацията на точките на новия меморандум, забавя помощта.

Премиерът изброи най-важните точки от проектомеморандума, за който той призовава земеделските производители да се върнат на масата на преговорите. Той очаква представителите на сектора утре, в 18:00 ч., за постигане на споразумение с правителството по всички точки от новия меморандум. 

Първото е по отношение на законодателните промени, които секторът очаква. Денков увери, че земеделците имат пълната подкрепа на правителството и това не са само думи. Той подчерта, че исканията им са справедливи и вече се подготвят седем законопроекта, които са в много напреднал стадий на подготовка. Пет от тях ще бъдат представени през февруари и март за обществено обсъждане. По част от тези законопроекти министерството на земеделието вече работи с браншовите организации на съответните производители, информира премиерът. Той добави, че тази част от работата продължава с приоритет, за да могат законопроектите да бъдат съгласувани, гласувани на Министерски съвет и внесени в парламента максимално бързо.

Според втората точка от проектомеморандума правителството ще преговаря с ЕК заедно със земеделските производители по исканията им за облекчаване на новите екологични изисквания, съобщи министър-председателят. Той добави, че част от тях вече се променят на европейско ниво. По този въпрос вече има единомислие със земеделците, каза Денков.

Третата точка от меморандума е за осигуряване на подкрепа на производителите срещу опитите за пълно освобождаване на вноса на слънчогледово семе за България, информира Денков и каза, че министър Кирил Вътев вече е изпратил писмо до първия зам.-министър председател и министър на икономиката на Украйна Юлия Свириденко в този дух. Запазват се режимите, договорени в предишното споразумение между правителството и земеделците, каза Денков. Той подчерта, че никога не е ставало дума в разговорите с Украйна, че ще има промяна в този режим.

Николай Денков съобщи за предложение по отношение на загубите на земеделските производители за 2023 г., което е необходимо за правилното разпределение на средствата, без да се подпомагат печеливши бизнеси. Според предложението правителството е готово да приложи опростен механизъм за оценка на финансовите им резултати, за да се ускори процесът и стопанствата да получат допълнителни субсидии възможно най-скоро. Ако се постигне договореност за такъв опростен вариант за доказване на преки разходи за оперативна дейност, премиерът каза, че тя ще включва труд, рента, разход за семена, тор, препарати и услуги, като средствата ще бъдат отпуснати максимално бързо след получаване на нотификация от ЕК. 

Земеделският министър Кирил Вътев заяви, че няма проблем да си подаде оставката, но това няма да стане под политически натиск.

"За мен проблем с оставката няма. Ако хората, от които зависи решат да си отида, ще си отида. Ако решат да остана, ще остана", каза той.