В края на миналата година Весела Лечева, близка до президента Румен Радев и бивша служебна министърка на спорта, регистрира две търговски марки - "Движение Трети март" и "ПП 3-ти март" в Патентното ведомство. Това се очаква да е името на бъдещата политическа формация на президента.

Как точно националният празник на държавата може да се регистрира като търговска марка? Не може - поне така смята бившата председателка на ведомството Таня Найденова. Според нея регистрацията на търговската марка е в нарушение на закона.

А случайно настоящата председателка на Патентното ведомство - Владя Борисова - е назначена на поста от служебни кабинети на Румен Радев. Два пъти.

Историята за битката за Патентното ведомство всъщност не е от вчера - тя започва още при служебния кабинет на Стефан Янев, първият назначен от Радев.

Завладяване с подписа на двама служебни премиери

През 2021 г. служебен министър-председател е Янев - тогава още без амбиции в политиката за собствена партия, а послушен военен, назначен от президента Румен Радев.

На 16 юли същата година Янев освобождава тогавашния председател на Патентното ведомство Петко Николов и назначава Владя Борисова. Защо - остава мистерия. Основната работа на служебните кабинети е да организират следващите избори. Кадрови промени в тази връзка са нещо нормално, но ведомството се занимава със закрила на обектите на индустриална собственост - което няма никаква връзка с изборния процес.

След два служебни кабинета идва редовното правителство на Кирил Петков, който пък отстранява Борисова и връща Найденова (председателка през 2014 г.) на 3 юни 2022 г. Кабинетът на Петков обаче не оцелява дълго и Румен Радев отново се оказва на власт чрез нов премиер - Гълъб Донев.

В едно от първите заседания на служебния кабинет Донев повтаря хода на Янев от предишната година - отстранява Найденова и назначава Борисова. С довода, че Найденова само за два месеца е излязла в три командировки. Според нея това са били напълно наложителни пътувания - три международни форума, един от които на Европейския патентен съд в Люксембург, където е трябвало да "защити" български съдии при създаването му.

Пред Клуб Z Найденова коментира, че назначаването на Борисова поначало е било проблемно - на нея й липсва нужния стаж в областта.

"Тя не отговаря на изискването за 10 години опит в защитата на индустриалната собственост - работила е само като преподавател по интелектуална собственост", изтъква Найденова.

От Патентното ведомство обявиха пред медиите, че:

"Настоящият председател на Патентно ведомство проф. д-р Владя Борисова отговаря на законовите изисквания за заемане на длъжността и на базата на личните си качества, професионален опит и стаж."

Чистка във ведомството и уроци по протокол

След второто си назначение Владя Борисова започва масови уволнения в Патентното ведомство. Сменени са всички директори на дирекции, включително хора с 20-годишен опит в институцията, както и главният секретар и финансовият контрольор. Някои от тях оспорват уволнението си, мотивите за освобождаването остават неясни.

Според Таня Найденова още десетки експерти са напуснали и са били сменени в следващата година.

Бившата директорка твърди и че Борисова е взимала странни решения, които сочат за топли връзки с президенството - например договор с експерти от институцията на държавния глава, които са изнасяли платени лекции по протокол на служителите на вемодството.

"От какъв протокол имат нужда те? Вместо да се погрижи за заплатите на хората, тя им води лектори и плаща на президенството", отбеляза Найденова.

Клуб Z изпрати имейл с питане до Патентното ведомство за този случай - институцията няма пресцентър, а никой не вдига единствения телефон на сайта.

Според бивши служители на ведомството заради некомпетентността на Борисова е било блокирано временно и създаването на Европейския патентен съд.

Може ли националният празник да е търговска марка?

Доводът на Найденова, разпространен до медиите преди дни, е че "Трети март" като национален празник е символ на българската държава, а тези символи не могат да се ползват като търговски марки.

Датата Трети март е записана като национален празник в чл. 154 на Кодекса на Труда.

В Закона за марките и географските означения, чл. 11, ал. 8 обаче забранява да се регистрира:

"...марка, която се състои от или включва гербове, знамена или други символи, както и техни имитации на държави - членки на Парижката конвенция, както и гербове, знамена или други символи, съкращения или наименования на международни междуправителствени организации обявени по чл. 6 от Парижката конвенция."

По подобна причина и партията "Има такъв народ" първоначално получи отказ от съда, но заради този член в Закона за политическите партии:

"Чл. 5. (1) Политическите партии не могат да използват в своите символи герба или знамето на Република България или на чужда държава, както и религиозни знаци или изображения.

(2) Символите на политическите партии не могат да накърняват общочовешките ценности и да противоречат на добрите нрави."

Според ведомството под ръкодството на Владя Борисова обаче регистрираните знаци по този ред са обществено достъпни в базите данни на Световната организация за интелектуална собственост, и марката "Движение Трети Март" не попада сред тях.

Найденова обаче отбелязва, че и преди е имало опит да се регистрира "Трети март" като търговска марка - в далечната вече 2014 г. от Николай Бареков. В първоначалното си съобщение тя обявява, че Бареков е получил отказ, но от Патентното ведомство отбелязват, че политикът сам е оттеглил иска си.

"Интересно на широката общественост би било г-жа Найденова да отговори как е получила достъп до заявката на г-н Бареков при положение, че тя не е публично достъпна, нито има подадено искане за достъп до досие", пишат от ведомството в съобщение, което не е подписано от председателката.

Според тях обаче искът на Бареков е щял да бъде уважен, ако си е платил държавните такси.

Пред Клуб Z Найденова коментира, че това е абсурдно - заявките са публично достъпни, а в добавка тя е била председателка на ведомството, когато Бареков се е опитал да регистрира тази и други търговски марки.

"Неговият адвокат по всяка вероятност го е посъветвал това да не опитва с тази марка. Той имаше тогава подадени регистрации за над 10 марки, как за другите внесе таксата?", пита тя. - "Ако беше платил държавната такса, щяхме да откажем тази регистрация."

В отговора на Патентното ведомство от преди дни има и солидна доза лични атаки към Найденова - включително, че е некомпетентна, защото е цитирала Кодекса на труда, който нямал нищо общо с патентното право. Но Найденова го цитира само защото там е отбелязан като национален празник 3 март.

В защита на регистрацията на марките на Лечева от ведомството отбелязват още, че всеки може да възрази срещу регистрирането на марка в тримесечен срок.

"Патентното ведомство следи точно за това. То не може да иска гражданите да следят за това. Не може всеки гражданин да следи дали е регистриран национален празник като търговска марка", смята Найденова.