Финалът по американски футбол Супербоул в неделя между "Канзас Сити Чийфс" и "Сан Франциско Фортинайнърс" в Лас Вегас се очертава да стане най-скъпият мач в отборен спорт в историята, ако се съди по това колко излиза удоволствието да си там.

Пустинната световна столица на хазарта за първи път приема най-голямото спортно събитие в САЩ и очакванията, че цените ще стигнат до небесата напълно се оправдаха. Градът и бляскавото събитие си пасват по идеален (комерсиален) начин - няма спор в това.

Според оператора TicketIQ средната цена за билет на супермодерния стадион Allegiant достигна 10 752 долара (преди броени дни беше под 10 хил.) - рекорд. Като абсолютна стойност върховото постижение държи двубоят през 2021 г. в Тампа, но с уговорката, че заради пандемията на разположение имаше едва 25 хил. места.

Увеличението спрямо миналата година е със 70 процента.

Онзи ден чрез TickPick са купени шест билета на добри места, всеки един за по $14 810. Или общо платената стойност е $88 860.

Ако искате обаче глезотии с ВИП обслужване, мизата се вдига, като организаторите казват, че свободни ложи на 65-хилядната арена почти не са останали. Най-евтината излиза 200 хиляди. Тя е само за четирима души. $350 000 е за осмина, а за 20 - 950 000 долара.

Собствениците на двата клуба са се разделили с по $1,8 млн. за най-луксозните ложи, но те вървят и с голям антураж, освен всичко друго.

Предвид горното, Америка се забавлява няколко дни с реплика на майката на Крисчън Макафъри, един от най-добрите нападатели в тима на "Сан Франциско", основен играч - машина за точки и ярдове. Тя се оплака пред медиите, че специалните помещения на стадиона били толкова скъпи, че нито нейният син, дори с голямата си заплата, нито годеницата му Оливия Кулпо могли да си ги позволят.

Кулпо е модел, актриса, инфлуенсър и т. н. и т. н. Не минаха и два дни и Кулпо реши да зарадва бъдещата си свекърва, като ѝ подари ложа, показвайки, че явно може да си позволи да извади няколкостотин хилядарки. 

Тук е мястото да споменем друг забавен факт - куотърбекът на "Найнърс" Брок Пърди, който е с огромна заслуга тимът му да достигне финала, а в неделя ще излезе в мача на живота си поне досега, все още получава новобранската си заплата в НФЛ - сиромашките за тази лига 870 000 долара на сезон.

За тези пари може да се поръча стандартна клубна ложа с две паркоместа в пакета. 

Собственикът и шеф на TicketIQ Джеси Лорънс коментира пред Front Office Sports, че цените е можело да бъдат и по-високи, но финалистите не се радват на голяма подкрепа в Америка извън твърдите си фенски ядра.

"Канзас Сити" поомръзна - шампионите излизат на четвърти финал в последните пет години, а връзката на Тейлър Суифт със звездата на "вождовете" Травис Келси още повече влоши положението (извън армията фенове на певицата, разбира се).

Нещо подобно може да се каже и за "Сан Франциско". Ако на финал беше "Детройт Лайънс", който бе близо до това да елиминира "Найнърс", работата щеше да е друга, твърди Лирънс, визирайки факта, че "лъвовете" никога не са били на Супербоул.

Според него средната цена на билет за големия мач ще достигне и може би дори надмине 25 хиляди през 2030 г. 

Най-голям е потокът запалянковци от Калифорния (щатът на Сан Франциско) - 37 процента, 9 на сто е от Тексас и едва 7 от Канзас и Мисури, където основно са феновете на "Чийфс".

Още любопитни факти за 58-ото издание на Супербоул

* Лас Вегас е 16-ият домакин на финала. Обикновено се избира град, в който по това време на годината е топло.

* Стадион Allegiant излезе 1,9 милиарда долара, като бе завършен през 2020 г. Там играе "Лас Вегас Рейдърс", който бе преместен от Оклънд (край Сан Франциско). Почитателите на "Рейдърс" не понасят нито тези на "Найнърс" (по съседска линия доскоро), нито на "Чийфс", тъй като са от една конференция и дивизия.

* Телевизионната аудитория на Супербоул сред възрастното население в САЩ отново ще е малко повече от 100 милиона души.

* 30 секунди реклама тази година по CBS, която държи правата, излиза $6,5-7 млн. Много зависи от това по кое време на мача се излъчва. Продадени са 50 слота.

* Шоуто на полувремето ще изнесе R&B звездата Ъшър. Той живее в Лас Вегас, известен е и като голям филантроп. Преди мача - на стадиона и край него, ще се вихрят и други изпълнители, като най-известен от тях, поне в България, е Били Айдъл.

* Футуристичната зала "Сфера" в Лас Вегас (на снимката долу), която излезе по-скъпо и от стадиона, също е ангажирана със Супербоул. Нейната площ бе заета за цялата седмица преди мача. Освен НФЛ, в неделя на нея ще рекламират още два бранда, като на всеки един това удоволствие струва над $1,5 млн. на ден.

* Асоцацията за залагания в САЩ очаква, че рекордните 67,8 милиона американци ще заложат в неделя или вече са го направили. Като пари това се изчислява на 23,1 милиарда "в зелено". 

* Според друга организация, обединяваща производителите на пилета (NCC), по време на мача ще бъдат погълнати 1,45 милиарда крилца.  

* 58-ият Супербоул се очаква да донесе над 600 милиона долара на Лас Вегас, като общият брой на посетителите на града и околностите му за мача се очаква да достигне 333 000 души. За сравнение - преди около 20 г. градовете домакини на най-големия мач в Америка печелеха по 300-400 млн.