Терористичната организация „Хамас“ представи отговора си на последното предложение на международните посредници за временно прекратяване на огъня във войната с Израел.

"Получихме положителен отговор от Хамас, той съдържа няколко резерви, но като цяло е положителен", заяви катарският министър-председател Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани на съвместна пресконференция с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в Доха във вторник.

В изявление, публикувано в Telegram, „Хамас“ заяви, че те и техните съюзници са разгледали предложението за посредничество "в положителен дух". Споразумението обаче трябва да доведе до пълно и всеобхватно прекратяване на огъня, прекратяване на блокадата на ивицата Газа, възстановяване на разрушената от войната крайбрежна зона и пълно освобождаване на палестинските затворници.

Предложението беше изготвено от представители на Израел, Катар, Египет и САЩ. Държавният секретар на САЩ Блинкен заяви в Доха, че отговорът на „Хамас“ е бил проучен и предаден на Израел. Кабинетът на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху съобщи във вторник вечерта, че Катар е препратил отговора на „Хамас“ на службата за външно разузнаване Мосад.

"Подробностите в него ще бъдат задълбочено анализирани от длъжностните лица, участващи в преговорите", се казва в изявлението.

Президентът на САЩ Джо Байдън коментира развитието на събитията във Вашингтон във вторник, като заяви: "Има известно раздвижване". Имало е реакция от страна на „Хамас“, но тя е изглеждала "малко пресилена". От няколко седмици Катар, Египет и САЩ полагат интензивни усилия да постигнат прекратяване на огъня и да осигурят освобождаването на повече от 130 израелски заложници, държани от „Хамас“.

Според съобщения в медиите предложението на посредниците представлява многоетапно рамково споразумение, което предвижда по-дългосрочно прекратяване на огъня, но оставя отворени няколко важни детайла.

На първия етап „Хамас“ трябва да освободи три дузини жени, възрастни мъже и ранени заложници. По време на прекратяването на огъня Израел и „Хамас“ ще продължат да преговарят чрез посредниците, за да осигурят освобождаването на всички заложници, държани от „Хамас“.

Предложената сделка оставя важни детайли отворени - те все още трябва да бъдат изяснени в хода на по-нататъшните преговори. Например все още не е договорен брой на палестинските затворници, които ще бъдат освободени от Израел.

В единственото подобно споразумение до момента Израел освободи 240 палестински затворници през ноември, всички от които жени и младежи, в замяна на 105 заложници на Хамас. Сред тях бяха и 14 германски граждани.

Междувременно израелската армия твърди, че е открила доказателства за парични потоци между Иран и „Хамас“ в обширната система от тунели под ивицата Газа. Военният говорител Даниел Хагари заяви във вторник, че войниците са открили документи, доказващи преводи на обща стойност над 150 млн. щатски долара (140 млн. евро) от Иран към „Хамас“ и неговия лидер в ивицата Газа Яхия Синвар в периода 2014-2020 г.

Въоръжените сили публикуваха няколко документа, както и снимки на пликове и пари. Първоначално информацията не можеше да бъде проверена по независим начин.

"Това е още един пример за това как Иран изнася терор в Близкия изток", заяви Хагари. "Терорът, който Иран изнася и причинява, е глобален проблем."

Израел е обявен за заклет враг на Иран от Ислямската революция през 1979 г. насам. Заедно с други милиции като "Хизбула" в Ливан и хутите в Йемен, "Хамас" е част от така наречената "Ос на съпротивата" - мрежа от групировки, борещи се срещу Израел, които са подкрепяни от Техеран.