След един отказ от разследване и след намеса на Апелативната прокуратура на София, държавното обвинение ще разследва съмнения, че е нарушен Законът за защита на класифицираната информация. Евентуалният нарушител е Държавна агенция "Разузнаване", става ясно от днешно съобщение на обвинителите.

Сигналът се отнася за проведена обществена поръчка за избор на оператор за изработване на ваучери за храна, при която е допуснато нарушение, свързано с данни на служители на ДАР.

"По случая е възложена и проведена предварителна проверка от Държавна агенция „Национална сигурност“, след което наблюдаващият прокурор от СГП е постановил отказ за образуване на досъдебно производство."

Сега обаче апелацията смята, че отказът не е законосъобразен. Материалите са върнати на Софийска градска прокуратура за продължаване на разследването

Историята тръгна от председателя на ДСБ ген. Атанас Атанасов, според когото има "пробив в Националната сигурност, като са осветени служители на Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) заради ваучери за храна"

"Това е тежко нарушение на правилата за работа с класифицирана информация", каза Атанасов в Народното сърание и настоя да бъде образувано досъдебно производство за длъжностно престъпление.

"Става въпрос за обществена поръчка за ваучери за храна, които се раздават на служителите от разузнаването. Когато отидат служителите на разузнаването в магазина, тези, които им виждат ваучерите, си давате сметка какво става", обобщи Атанасов за казуса. Определи го като тежък скандал и пробив.

Ето и оригиналното съобщение на държавното обвинение:

Софийска апелативна прокуратура отмени постановление за отказ от образуване на досъдебно производство за нарушения на Закона за защита на класифицираната информация от ДАР

По разпореждане на Върховна прокуратура в Софийска апелативна прокуратура е извършен контрол за законосъобразност на постановление за отказ от образуване на досъдебно производство на Софийска градска прокуратура по сигнал за нарушения на Закона за защита на класифицираната информация от Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР).

Сигналът се отнася за проведена обществена поръчка за избор на оператор за изработване на ваучери за храна, при която е допуснато нарушение, свързано с данни на служители на ДАР.

По случая е възложена и проведена предварителна проверка от Държавна агенция „Национална сигурност“, след което наблюдаващият прокурор от СГП е постановил отказ за образуване на досъдебно производство. Той е приел, че не са установени данни, обосноваващи корупционно или друго деяние, съдържащо признаците на престъпление от общ характер по смисъла на НК.

След запознаване със събраните доказателства и правните изводи в постановлението при осъществяването на контрола за законосъобразност прокурор от Софийска апелативна прокуратура е установил, че постановлението на СГП следва да бъде отменено като необосновано, неправилно и незаконосъобразно.

Материалите по досъдебното производство са върнати на Софийска градска прокуратура за продължаване на разследването.