Няма алтернатива за САЩ, освен да приемат пакета от помощ за Украйна.

Това заяви в Брюксел Джейк Съливан – съветник на Белия дом по въпросите на националната сигурност. Той говори на съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Преди това в централата на пакта се състоя среща на националните съветници по сигурността на страните членки.

Съливан бе попитан имат ли САЩ план Б, ако пакетът от помощ не мине през Конгреса.

„Не сме фокусирани върху план Б, а върху план А – да приемем с подкрепата на партиите пакета за Украйна, който ще ѝ осигури необходимото, за да се защитава ефективно и да си вземе територии, които понастоящем Русия е окупирала. Дори през последните 24 часа видяхте значителен брой републиканци да казват, че независимо какво още ще се случи, трябва да придвижим напред пакета. Както президентът Байдън каза вчера, историята ще запомни всеки неуспех да бъде доставена такава помощ, съдържаща се в пакета, предложен тази седмица. И се опитваме да стигнем до момента, в който този пакет да мине и през Сената, и през Камарата на представителите и да дойде на бюрото на президента за подпис. В крайна сметка няма алтернатива за САЩ, освен да поемат отговорността и да осигурят ресурсите, които да позволят на Украйна да има навреме артилерия, противовъздушна защита и други способности, от които има нужда. Продължаваме да сме фокусирани върху това и смятаме, че все още можем и ще го изпълним“, каза Съливан.

Столтенберг също смята, че е от съществено значение американският Конгрес да одобри този пакет.

„С отделянето на малка част от нашия военен бюджет помагаме на Украйна да унищожи съществена част от руските бойни способности“, изтъкна генералният секретар.

И предупреди:

„Руска победа ще ни отслаби и ще насърчи не само Москва, но също Китай, Иран и Северна Корея.“

Той изтъква, че сътрудничеството на Кремъл с тези държави буди сериозно безпокойство. Затова за НАТО е от изключителна важност да работи по-тясно с партньори като Австралия, Япония, Нова Зеландия и Южна Корея.

Джейк Съливан очаква до срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли по повод 75-годишнината от основаването на алианса броят на страните членки, които изпълняват изискването за осигуряване на средства за отбрана, равни на 2 на сто от БВП, да бъде по-голям отвсякога. Тогава ще бъдат обсъдени и възможностите за производство на боеприпаси и техните видове.

„Крайно време е Швеция да се присъедини към НАТО и очакваме това да стане до срещата във Вашингтон. Търпението ни не може да бъде безкрайно“, коментира тай факта, че Унгария остана единствената държава от пакта, която не е утвърдила присъединяването на скандинавската страна.

Но не отговори въпроса дали САЩ ще предприемат някакви мерки срещу Унгария.