САЩ нанесоха удар в Багдад и убиха командир на групировката "Катаиб Хизбула", който отговарял за атаки срещу американските сили в региона, съобщи Централното командване на американската армия, цитирано от Си Ен Ен. Атаката в сряда вечерта местно време е извършена от дрон срещу превозно средство в иракската столица, твърдят американски и иракски официални лица. Няма данни за съпътстващи щети или цивилни жертви.

"Няма да се поколебаем да подведем под отговорност всички онези, които заплашват сигурността на нашите сили", обявиха от Централното командване на американската армия

Убит е Уисам Мохамед Сабер ал Саеди. "Катаиб Хизбула" публикува изявление, в което се изтъква, че смъртта му "ни призовава да останем непоколебими в джихадисткия подход".

САЩ съобщиха по-рано, че планират ответни атаки срещу подкрепяните от Иран екстремисти, организирали атаката с дрон срещу американски аванпост в Йордания, при която загинаха трима американски войници. Американски служител каза пред Си Ен Ен, че Ирак не е бил уведомен предварително за удара в сряда от съображения за оперативна сигурност, но служителят подчерта, че САЩ са били ясни в разговорите си с Ирак, че ще отмъстят за нападението.

Съвместното оперативно командване на Ирак съобщи в изявление в "Екс", че възприема удара като "нова агресия от страна на Съединените щати", която "подкопава разбирателството" между Багдад и Вашингтон.

Представител на администрацията на президента Джо Байдън казал пред Си Ен Ен, че ударът срещу командира на "Катаиб Хизбула" не бележи края на поредицата от ответни действия. Той добавил, че през следващите дни ще има още нападения в отговор на убийството на тримата американски войници. 

Миналата седмица "Катаиб Хизбула" заяви, че прекратява своите атаки и операции срещу американските сили в региона, за да не поставят в неудобно положение иракското правителство.