Някои общински съветници на БСП можели да подкрепят кандидат за председател на ПП-ДБ в Столичния общински съвет, обяви лидерката на левицата Корнелия Нинова в кулоарите на парламента.

"Ако днес някой от нашите общински съветници седне до тези хора и ги подкрепи, да си разделят тортата с детските главички и крачета, е висша форма на липса на морал и предателство на избирателите. Ако някой от тях подкрепи, може да идете при тях и да ги питат", добави Нинова.

Преди минути започна поредното заседание на СОС, което има точка първа и единствена - избор на председател на Съвета. Вече почти три месеца формациите в "малкия парламент" не могат да се обединят около един кандидат, 7 опита за избор вече се провалиха.

Левицата досега винаги издига Диана Тонова като свой кандидат и гласува само за нея - тя отиде и на балотаж на няколко пъти с номинациите на ПП-ДБ (СС), но правилата на СОС изискват 31 общинари да подкрепят кандидата, за да бъде той избран.

Борис Бонев от "Спаси София" на няколко пъти е провеждал преговори с левицата в този период, а наскоро той обвини съюзниците си от ПП-ДБ, че нарочно са започнали демонтажа на МОЧА в края на миналата година - за да блокират евентуална подкрепа от БСП. От ГЕРБ-СДС пък обвиняваха обединението, че се готви за "червена сватба". Демонтажът на монумента обаче моментално доведе до отдръпване от БСП.