Рейгън сигурно се обръща в гроба заради републиканците в Сената.

Това обяви полският премиер Доналд Туск в "Екс". Причината за необичайно острия му коментар е решението на консерваторите в горната камара на американския Конгрес да не подкрепят законопроект за 118 милиарда долара за американската граница с Мексико и Украйна. Той бе плод на продължителни преговори между Байдън и републиканците в Сената, при които държавният глава бе принуден да приеме непопулярни сред електората му отстъпки в третирането на нелегалните мигранти. Законопроектът щеше да предостави и 60 милиарда долара военна помощ за Киев.

Десните сенатори даваха сигнал, че ще го одобрят... до момента, в който бившият президент Доналд Тръмп им нареди да не го правят.

"Уважаеми републикански сенатори на Америка. Роналд Рейгън, който помогна на милиони от нас да си върнем свободата и независимостта, сигурно днес се обръща в гроба си. Засрамете се".

Туск е от политиците ветерани в Европа, който е бил министър-председател на Полша от 2007 до 2014 г., председател на Европейския съвет от 2014 до 2019 г. и председател на Европейската народна партия от 2019 до 2022 г., преди да се върне на поста министър-председател в края на миналата година.