След наводненията в Мизия дори питейната вода се е раздавала на партиен признак – малко повечко на тези, които са наши. Това каза БСП депутатката Корнелия Нинова в предаването "Карай направо" по Нова тв тази сутрин.

Тя обаче отказа да каже коя политическа сила го е правила, защото "има друга задача за наводненията, а не политически да се замеряме с обиди".

Напът към яз "Огняново" Нинова изреди причините за постоянните наводнения, които е констатирала прокуратурата: липса на контрол върху язовирите и неясна собственост, незаконна безконтролна сеч на горите, липса на средства за почистване на коритата, никаква административно-наказателна отговорност.

Тя даде пример с арендатори и собственици на водоеми, чиито актове стоят по 8 месеца неизпълнени и никой не ги търси да си платят глобите.

"Този разговор го водим години – Бисер, Аспарухово, Мизия... Всеки път след тези катастрофи си говорим едно и също, докато не дойде следващото", каза Нинова. Тя определи положението като "ножът е опрял до кокала".

Според червената депутатка намирисва и на корупция – не е само на безотговорност. 

Запитана от Диана Найденова не са ли популизъм митингите срещу санкциите за Русия и натовския щаб у нас, тя каза, че те ще продължават и че БСП е против "използването на България за плацдарм за удари срещу Русия".

Нинова сподели, че си е понесла негативите за това, че опитвала да внуши на Първанов и Станишев да не се случва разделението вляво. Запитана обаче ще се търсят ли мостове между столетницата и АБВ, тя каза "общо национално решение за всички общини не е работещо – нито с Първанов, нито срещу Първанов. Положението е много шарено."

"Факт е, че АБВ са отделна партия вече. Факт е, че на теория са лява партия и се борят с нас в едно и също пространство. И е факт, че правят дясна политика", обясни тя.

Двете с водещата опитаха да посетят яз. "Огняново", където обаче охранител ги спря и не им позволи да снимат.

Той каза на депутатката, че са направили работещите в сферата на язовирите "на дармадан" . 

"Откъде да ви знаем какви сте, може да сте... - ядоса се охранителят.

"Терористи?", довърши мисълта му Диана Найденова.

"Гжа Нинова е в супергрешка за Мизия", каза неназованият служител.

"Е, сега вече ме ядоса", отвърна му депутатката и го попита, като 2 седмици е събирала лично шарани в северозападния град, това от дъжд ли е.

- Това е от скъсана язовирна стена - твърдеше Нинова.

- В България все още няма скъсана язовирна стена като хидротехническо съоръжение - развика се охранителят.

- Иди и го кажи на главния прокурор - каза депутатката. - Кой удави Бисер? Или пак падаха шарани от небесата?

Ама вие сте шарани! - определи на свой ред той.

Макар че Диана Найденова прочете, че на язовира са забранени само къпането и риболовът и отбеляза, че нито е по бански, нито има въдица (репортажът е сниман в четвъртък - 12 февруари, б.р.), двете не можаха да продължат по-натам.

До края на гостуването си Нинова каза още, че не вярва нито дума на управляващите за новия заем, попита защо вкарват за дилър HSBC в момент, в който "светът гърми за тази банка", и нарече президента Росен Плевнелиев "нелепа шега".

Водещата я попита би ли си тръгнала от „позатъващия кораб БСП“, а тя отговори:

"За нищо на света. Никога няма да си сменя убеждението, партията и позицията."