Германското правителство обмисля да национализира „Роснефт“ в Германия. Руската петролна компания продължава да държи мажоритарен дял в рафинерията PCK в Шведт.

Руската петролна компания възнамерява да използва всички налични правни средства, за да се противопостави на евентуална експроприация в Германия. В същото време Кремъл заплашва с ответни мерки, ако германското правителство експроприира „Роснефт“ като мажоритарен собственик на бранденбургската петролна рафинерия PCK в Шведт.

"Подобна експроприация би представлявала мярка, която ще остане безпрецедентна в историята на Федерална република Германия и ще навреди завинаги на сигурността на инвестициите", обяви днес „Роснефт“. "В качеството си на регистрирано на борсата дружество „Роснефт“ ще предприеме всички мерки за защита на правата на своите акционери."

Няма да бъде изключена нито една стъпка в защита на руските интереси, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на въпрос дали в замяна на това може да бъдат конфискувани германски активи в Русия. Песков нарече германските съображения незаконни, като заяви, че те ще подкопаят доверието в сигурността на инвестициите в Европа.

Германското министерство на икономиката покани Роснефт на изслушване относно евентуална национализация на активите на компанията в Германия. Предисторията на това е, че попечителството на федералното правителство върху дела на „Роснефт“ в рафинерията в Швед изтича на 10 март, а рафинерията се счита за важна за снабдяването на Източна Германия и големия район на Берлин. Всъщност „Роснефт“ притежава мажоритарен дял от 54% в дружеството. Германия пое контрол над дружеството през септември 2022 г., след като възникнаха опасения, че Русия ще използва зависимостта на региона от руски петрол.

 Междувременно бяха създадени правните условия федералното правителство да продаде акциите си в Роснефт.