Изборите в Сърбия на 17 декември 2023 г. не са били проведени при справедливи условия.

Това гласи резолюция на Европейския парламент, приета днес в Страсбург с 461 гласа „за“, 53 „против“ и 43 „въздържал се“.

Евродепутатите призовават за независимо разследване на нередностите.

Поради продължаващите и системни злоупотреби на управляващите в Белград с институции и медии последните сръбски парламентарни и местни избори паднаха под стандартите, очаквани от кандидат членка на ЕС, се казва в текста.

Въпреки гладкото провеждане на вота той е бил белязан от многобройни процедурни недостатъци. Сред тях са непоследователното прилагане на предпазни мерки по време на гласуването и преброяването, честите случаи на прекалено струпване на хора, нарушения на тайната на вота и многобройни случаи на групово гласуване.

Евродепутатите призовават за независимо разследване от страна на уважавани международни правни експерти и институции на нередностите при провеждането на парламентарните, областните и местните избори. Специално внимание трябва да се обърне на изборите за Градската скупщина на Белград.

Нарушителите се разминали без санкции

Членовете на ЕП изразяват съжаление от липсата на институционална реакция на сериозните твърдения за участие на управляващите в манипулиране и злоупотреба с изборите. Това допринася за безнаказаността и гарантира продължаването на тези практики.

Парламентът осъжда липсата на наказателно преследване и санкциониране на изборни престъпления, включително сериозни твърдения за незаконно манипулиране на регистъра на гласоподавателите и правата на гласуване, натиск и сплашване на граждани и кандидати за избори, случаи на корупция, подправяне на подписи на гражданите, клиентелизъм и незаконна злоупотреба с данни на гражданите.

Евродепутатите припомнят организирани нападения на сръбски длъжностни лица срещу наблюдатели на избори, включително членове на Европейския парламент.

Дезинформация и липса на медиен плурализъм

ЕП  осъжда липсата на медиен плурализъм по време на предизборната кампания, дезинформацията и широко разпространеното неетично и пристрастно медийно отразяване в полза на управляващите. През последното десетилетие от идването на власт на президента Алегсандър Вучич се наблюдава непрекъснато подкопаване на свободата на медиите в Сърбия, която се характеризира с политически натиск, заплахи и дори физически нападения срещу журналисти.

Спиране на средствата на ЕС

Преговорите за присъединяване със Сърбия трябва да напредват само ако страната постигне значителен напредък по свързаните с ЕС реформи, включително цялостно изпълнение на препоръките за изборите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и Венецианската комисия. Ако властите в Белград не желаят да изпълнят ключовите препоръки за изборите или ако констатациите от това разследване покажат, че сръбските органи са участвали пряко в измамите с гласоподавателите, членовете на ЕП призовават финансирането от ЕС да бъде спряно въз основа на сериозни нарушения на принципите на правовата държава във връзка с изборите в Сърбия.

Как гласуваха българските евродепутати

10 от общо 17 български евродепутати подкрепиха резолюцията, показва справка в поименния вот.

Това са Александър Йорданов, Асим Адемов, Андрей Ковачев, Андрей Новаков и Радан Кънев от Европейската народна партия (ЕНП), социалистите Сергей Станишев и Иво Христов, Илхан Кючюк и Атидже Алиева-Вели от „Обнови Европа“ (ЕНП) и Андрей Слабаков от групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР).

Останалите 7 наши представители не са участвали в гласуването.