Сраженията в Украйна продължават да бушуват, създавайки съмнения за мирното споразумение, което трябва да влезе в сила през уикенда. В същото време САЩ заявяват, че Русия продължава да разполага тежки оръжия, а Киев предупреди, че обстрелът срещу цивилни се е активизирал, предаде "Фокус", цитирайки AFP. 

Украинският президент Петро Порошенкпо заяви в петък, че продължаващите бомбардировки срещу цивилни в Източна Украйна от страна на проруските сепаратисти подриват мирния план, съгласуван в Минск предишния ден.

Има съобщения за най-малко 28 цивилни и военнослужещи, загинали при поредната ескалация на боевете.

„За съжаление, след споразумението в Минск офанзивата на Русия се е активизирала значително. Все още смятаме, че споразумението е в голяма опасност“, каза Порошенко по време на среща с унгарския премиер Виктор Орбан.

Коментирайки обстрела в Артьомовск, в резултат на който загинаха трима души, включително седемгодишно дете, украинският лидер заяви: „Тези атаки не са просто атаки срещу цивилни, това са атаки срещу споразумението в Минск.“

Прекратяването на огъня трябва да влезе в сила от 00,00 часа в неделя. То ще бъде първият тест за ангажираността на Киев и проруиските сепаратисти към подписания план.

Докато сепаратистите обаче продължават да печелят нови територии преди прекратяването на огъня, се появиха опасения дали ще има кой да надзирава примирието, което се смята за съществено важно за успеха на мирния план.