Върховният съд на САЩ разкритикува решението на Колорадо да дисквалифицира бившия президент Доналд Тръмп от първичните избори в щата при днешно заседание, в което двете страни по казуса изложиха позициите си.

Мнозинството от съдиите, включително представители от либералното крило на инстанцията, изразиха загриженост относно хаоса, който ще настъпи, ако се позволи на отделните щати самостоятелно да решават дали да дисквалифицират кандидати от вота.

"Какво ще правите с, както изглежда, очевидно огромните последици от вашата позиция? Ако позицията на Колорадо бъде подкрепена, със сигурност ще има процедури за дисквалификация от другата страна и някои от тях ще успеят".

Този въпрос зададе най-умереният републикански магистрат във Върховния съд Джон Робъртс към адвоката, пледиращ от името на Колорадо - Джейсън Мъри.

"Бих очаквал, че голям брой щати ще кажат, на който и да е кандидата на демократите: "Махаме Ви от бюлетината". А други, на кандидата на републиканците: "Махаме Ви от бюлетината". Ще се сведе само до няколко щата, които ще решат президентските избори. Това е доста плашеща последица", добави Робъртс.

Двама от либералните съдии - Елена Кейгън (избрана от Барак Обама) и Кетанджи Браун Джаксън (избрана от Джо Байдън), повториха аргумента на Робъртс. Макар Конституцията да предоставя на отделните щати огромно количество власт, поде Кейгън, има някои национални въпроси, при които отделните щати не бива да носят отговорност.

"Как така щат ще решава за кого да гласуват за президент други граждани?", пита тя.

Делото в Колорадо бе заведено от активисти миналата година, които твърдят, че Тръмп няма право да се кандидатира за президент съгласно Трети раздел от 14-тата поправка на Конституцията. Той гласи, че на всеки член на Конгреса или служител на Съединените щати, който положи клетва да защитава Конституцията и след това "участва в бунт", се забранява да заема длъжност. Забраната може да бъде отменена само с две трети от гласовете на двете камари на Конгреса.

Поведението на Тръмп по време на щурма на Капитолия на 6 януари го лишава от право да заема федерален пост, твърдят гласоподавателите от Колорадо в своя иск. След петдневен процес щатски съдия установи, че Тръмп е участвал в бунтове, но не е бил "служител на Съединените щати" и отказа да го отстрани от гласуването. С решение 4-3 през декември 2023 г. Върховният съд на Колорадо отмени това решение и дисквалифицира бившия държавен глава, но магистратите подчертаха, че последната дума трябва да има Върховният съд на САЩ. Въпреки че имаше няколко иска за отстраняване на Тръмп от гласуването, само Колорадо и Мейн са го направили досега. Съдия от Мейн миналия месец нареди на местния държавен секретар да отложи изключването на Тръмп, докато Върховният съд на САЩ не излезе с решение.

Тръмп разполага с надмощие във Върховния съд, където консерваторите имат супермнозинство 6-3. Бившият президент номинира трима от съдиите.

Ако все пак Върховният съд реши да утвърди решението на магистратите от Колорадо, Тръмп няма да бъде премахнат автоматично от бюлетините в цялата страна. Почти сигурно обаче решението ще предизвика вълна от бързи дела в щатските съдилища, където той най-вероятно ще бъде дисквалифициран.