ГЕРБ-СДС не отстъпва Външно министерство на "Продължаваме промяната-Демократична България" при ротацията, с която "ясно и точно" Мария Габриел ще стане премиер.

Това каза в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Външно министерство, единственото което имаме - да се избере министър, който защитава държавните, а не партийни интереси... Всички други министри и областни управители остават при тях. Ако това не се случи, няма какви преговори да се водят повече", обяви Борисов.

И допълни:

"Потресен съм от вчерашното изказване на акад. Денков, който искал Външно министерство - не за да се чува гласът на България, на правителството, на народа, а на ПП-ДБ".

Вчера пред журналисти в Хага премиерът Николай Денков заяви, че не иска поста на външен министър като такъв, а с идеята да се чува гласът на ПП-ДБ в чужбина.

"Като са отишли в САЩ Румен Радев, Богдан Богданов, Асен Василев – само министри на ПП-ДБ, чий глас се чува там? Ние как сме се доверили на тях да се чува гласът на правителството. На ПП гласът ли 10 дни се чува в Америка или на държавата, на правителството. Каквото човек си направи, никой друг не може да му го направи", коментира още Бойко Борисов.

Той подхвърли реплика към Найо Тицин, пи ар на "Продължаваме промяната":

"Кажи на Кирил, че няма смисъл да идва. Вкарах го в парламента последното, което съм поел като ангажимент към него - законът за плажовете, сега Нанков го вкара като извънредна точка, и приключваме. Всички договорки за законопроекти приключват, докато те приемат министерствата като излаз да се чува какво правят ПП".

Борисов допълни:

"Ние питаме сега - Асен Василев в САЩ дали не си приписва заслугите за бюджета, за законите, които приехме по плана за възстановяване, дали Румен Радев (министър на енергетиката) не си приписва ядрените реактори, диверсификацията на горивото, което свършихме ние, дали министрите на икономиката и отбраната не си приписват заслугите за ракетите, бронетранспортьорите, което правителството на Кирил Петков не свърши. И, ако си приписват заслугите, да бъдат сигурни, че ние сме направили така, че нашите партньори в Европа и Америка да знаят кой свърши цялата работа".

По повод информациите, че от "Продължаваме промяната" са предлагали на ГЕРБ други министерства, в заманя на МВнР, Борисоя заяви, че е "нечистоплътни" да се изнася информация от разговори между коалиционните партньори.

"Щом имат такава "червена линия", разбираме ги, единственото разумно, което можем да предложим, е избори 2 в 1 – европейски и извънредни парламентарни. Не се ли случи ротацията, това ще се случи впоследствие", изтъкна лидерът на ГЕРБ.

В Столичния общински съвет няма "сглобка", ако вчера не беше избран временен председател, днес щяхме да сме на избори, каза още Борисов и изтъкна, че в София е "пълен хаос".

Според председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски избори "две в едно" не е добър вариант за България.

"Колегите трябва да се овладеят от ПП-ДБ, да си изпълнят това, което е записано за Министерство на външните работи (МВнР), и да вървим напред в името на България", каза Пеевски.

В отговор на въпрос за "сглобката", той каза, че ако някой я счупи, то това биха били ПП-ДБ. Попитан дали е записано някъде, че МВнР трябва да остане при ГЕРБ, Пеевски отговори: "то е на ГЕРБ". По думите му ПП-ДБ трябва да се овладеят, да разберат, че не може да се случва каквото поискат, както поискат, и да се научат, че писаните неща трябва да се спазват.

Попитан може ли едно министерство да е чак толкова значимо, за да се счупи "сглобката" и да тръгнем отново на избори, Пеевски каза, че не може да си го обясни.

"Ако ще търсим просто на някой работа, да си сменят просто някой техен министър на друго министерство и да го назначат на работа", коментира той.

В отговор на въпрос Пеевски призова партиите, които са направили това правителство, да седнат заедно. По думите му всичките министерства са на ПП, премиерът е на ПП, Борисов и ГЕРБ имат вицепремиер и едно министерство.

"Не мога да го разбера това силно желание да им се вземе едното министерство. Аз смятам, че ПП-ДБ имат цялата власт в държавата и просто трябва наистина да седнат, да се успокоят и да продължи това евроатлантическо мнозинство", посочи още Пеевски.