"Интер Маями" и голямата му звезда Лео Меси завършиха предсезонното си азиатско турне, като играха два в мача в Саудитска Арабия и по един в Хонконг и Япония. Целта бе ясна - тур за овации, най-вече за пари и реклама, като някъде там стои и подготовка за стартиращата напролет Мейджър лига на САЩ.

Такива турнета правят и европейските грандове, само че през лятото - в Америка, Азия, Австралия...

Пътешествието на "Интер Маями" обаче се превърна във фарс и претърпя провал, като щетите са много повече от положителните неща. Причината - Лионел Меси не игра, или игра много малко. Скандалите стигнаха и до политическите среди в Китай.

Започна се от Саудитска Арабия, където "Маями" се изправи срещу "Ал Хилал" и "Ал Насър". Загуби от местния гранд с 3:4, аржентинецът поигра, вкара и гол.

Афишираният като "Последен танц" сблъсък с Кристиано Роналдо обаче не се случи. Португалецът изобщо не излезе на терена - този път контузеният бе той, а Меси поигра едва в края, като "Ал Насър" разгроми съперника си с 6:0.

Феновете на стадиона и пред екраните никак не останаха доволни, още повече си бяха платили да гледат двамата най-големи на нашето време един срещу друг. Уж запоследно. Много шум за нищо.

Най-лошата част от обиколката обаче предстоеше. 

В Хонконг 40 хиляди души напълниха най-големия стадион там, за да гледат сборна местна формация срещу "розовите" от Флорида, в състава на които вече е и Луис Суарес, бившият национал на Уругвай, стара дружка на Лео от "Барселона", със запомняща се кариера също в "Аякс", "Ливърпул"...

Билетите бяха продадени за около час, а цената на най-евтините бе $125. 

Нито Меси игра, нито Суарес. Нито минута. Което вбеси местните и недоволството им продължава вече близо седмица. 

Стана ясно, че организаторът на приятелския мач е поел ангажимент Лео да играе поне 45 минути, заяви в понеделник спортният министър на Хонконг, цитиран от АФП. В договора все пак имало клауза за контузия и такава бе причината за липсата на №10 - поне това заяви американският отбор.

Виковете "върнете ни парите" и освиркванията ставаха все по-оглушителни до последния съдийски сигнал, а съсобственикът на "Интер Маями" Дейвид Бекъм бе обиждан след мача при неговите опити да благодари на публиката.

"Татлер Азия" съжалява дълбоко за разочароващия край", каза президентът на компанията Мишел Ламюниер в комюнике.

Правителството на Хонконг публикува две декларации, като заяви, че е "изключително разочаровано" и заплаши да не изплати договорените 1,9 милиона евро на "Татлер Азия", която е компания предимно специлизирана за мода и луксозни продукти.

"Едно от основните условия за нашия договор за финансиране с "Татлер Азия" бе Меси да играе поне 45 минути заради обстоятелства, свързани с физическото му състояние и от съображения за сигурност, заяви секретарят по култура, спорт и туризъм в правителството на страната Кевин Йеунг. -

Ден преди мача от компанията потвърдиха, че Меси ще играе през второто полувреме."

Последва нова буря от недоволство, когато Меси игра 30-ина минути в Япония срещу "Весел Кобе" за 0:0. Там имаше 28 хиляди зрители, те също не останаха докрай удовлетворени, но все пак видяха идола на терена и по екип.

А бурята бе в Хонконг и Китай - всички там се почувстваха предадени, дори съзряха конспирация, че Лео нарочно отказал да сложи бутонките, за да "изложи Китай".

Медии, политици и фенове разкритикуваха суперзвездата заради мача в Япония. 

"Мачът в Хонконг бе единственият в предсезонната подготовка, в който Меси не взе участие. Породиха се съмнения относно честността на "Интер Маями" и на самия него. Имаше хора, пътували 12 часа до града, само за да го видят", написа "Глобъл Таймс". 

Аржентинецът се извини на китайските запалянковци в социалната мрежа Weibo, точно преди срещата с "Висел Кобе" и каза, че "го е срам" от факта, че не е могъл да бъде на терена заради контузия.

"Всеки, който ме познава, знае, че винаги искам да играя, особено в двубои, за които сме пътували много и всички се вълнуват да ни видят. Надявам се да можем да се върнем в Хонконг отново", заяви световният шампион.

Преди часове "Интер Маями" най-сетне се извини на Хонконг.

"Въпреки най-добрите ни намерения, разбираме, че е имало разочарование от отсъствието на Лионел Меси и Луис Суарес в неделния мач и съжаляваме, че двамата не успяха да участват. Осъзнаваме също така, че късното решение предизвика разочарование сред нашите привърженици в Хонконг и от страна на организатора на събитието "Татлер Азия".

Но трябва да уточним, че за съжаление, контузиите са част от красивата игра и здравето на нашия играч винаги трябва да е на първо място", се казва в изявление на "Маями", публикувано официално и пратено на световните агенции.

Организаторът съобщи, че ще предложи частично възстановяване на парите за билетите след реакциите от гневни фенове и правителството.

Комитетът на потребителите на Хонконг е получил над 1000 оплаквания от жители на града и туристи заради отсъствието на Меси. Общата сума на исковете надхвърля 8,9 милиона хонконгски долара (около 1,14 милиона щатски долара), съобщава South China Morning Post, цитиран от БТА.

Регистрирани са 1038 жалби, от тях 265 са от туристи.

А на 16 февруари на "Интер Маями" предстои мач срещу младежкия отбор на "Нюелс Олд Бойс", първият отбор в кариерата на 8-кратния носител на "Златната топка".