Протестите на земеделците се прекратяват, а споразумението между правителството и представители на сектора ще бъде подписано в понеделник. Това стана ясно след среща на земеделските производители в Министерския съвет с премиера акад. Николай Денков и министъра на земеделието и храните Кирил Вътев. 

„Имаме съгласие по основните точки“, обяви министър-председателят. Акад. Денков уточни, че допълнителните средства за земеделските производители ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на бюджетите на Министерството на земеделието и храните и на Държавен фонд "Земеделие" - няма нужда да се търсят средства от други сектори или да се актуализира бюджетът.

„Ще се погрижим с приоритет за най-малките производители – спрямо площта, която обработват, те ще получат най-висока ставка, след това средните и най-ниска ставка ще получат най-едрите производители“.

Акад. Денков разясни, че ще има таван на помощта, който ще бъде фиксиран, когато се видят всички основателни искания.

По -рано през деня аграрният министър Кирил Вътев заяви, че от министерството предлагат на селскостопанските производители тристепенна модулация по отношение на субсидиите -  за най-малките най-много, за средните по-малко, за най-големите съвсем малко, но с определен таван.

"Днес предстои те да потвърдят. Имат тази информация, следва да я обсъдят със структурите си и да дойдат с ясно решение дали одобряват или не", каза Вътев, уточнявайки, че само големите трябва да доказват загуби, малките (стопанства до 300 ха) получават безусловно.

По думите му предложението да доказват загуба не касае една счетоводна година, тъй като една счетоводна година обхваща 3 стопански – предходната, настоящата и следващата. От тях се иска да докажат загуба на реколтата, която е засята в 2022 г. и е придобита и реализирана през 2023 г., обясни пред журналисти министърът по повод исканията на протестиращите тази седмица земеделци.

По думите му във всяка първа година от програмен период винаги нещата тръгват по-късно поради много нови изисквания, които предполагат нова административна тежест, нови нормативни изисквания, писане на наредби.

"Всички сте свидетели, че когато влязохме в това министерство в началото на юни миналата година, нямаше нищо за стартиране на кампанията, така че тя се забави", подчерта Вътев.

Той допълни, че имат предложение да подредят така плащанията в годината, че земеделците да ги получават тогава, когато им трябват.

На въпрос относно бюджета министърът посочи, че той е осигурен.