Делът на руския газ, внасян в ЕС, е спаднал на едва 15 на сто, съобщи днес говорителят на Европейската комисия Тим Макфий.

През 2021 г. Съюзът е внесъл 150 милиарда кубически метра руски газ. През 2022 г. количеството е спаднало на 78,8 млрд. кубика, а през миналата година – на 42,9 млрд.

„От 45 на сто делът на руския газ спадна първо на 24 на сто, а миналата година – на 15. Това е много сериозно намаляване“, изтъкна Макфий.

Това се прави въз основата на плана REPowerEU, който е част от Механизма за възстановяване и устойчивост. Целта е диверсификация на доставките, инвестиции в повече възобновяема енергия, както и усилия в пестенето на енергията и нейната ефективност. ЕС ще се ръководи от тези три стълба до намаляване на зависимостта от руски газ до нула колкото се може по-скоро, увери говорителят.

Той допълни, че през последните две години в ЕС са поставени рекорден брой нови инсталации за възобновяема енергия. Намерени за алтернативи за доставките на газ. Най-големият доставчик за ЕС е вече Норвегия, а на втечнен природен газ – САЩ.

Същевременно в ЕС търсенето на газ е намалено с почти 20 на сто в сравнение със средната консумация в периода 1 април 2017-31 март 2022 г.