Няколко десетки младежи се събраха по обяд днес - в деня, в който е традиционният "Луковмарш", на протест срещу провеждането му.

Те развяха знамена на феминистки, еко и антифашистки организации, както и такива с цветовете на дъгата.

"Луковмарш" организиран от Българския национален съюз и сродни организации, се планира да тръгне в 17.30 ч следобед от Пилоните на НДК. Той е официално обявен като факелно шествие-поклонение пред ген. Христо Луков - бивш министър на войната и предводител на т. нар. легиони.

Сред вълна от протести обаче - от руското, американското, израелското посолства, политически партии и мн. др., общината не издаде т. нар. "съгласуване" за подобни мероприятия. Вместо шествие е позволено само събиране пред паметната плоча на ген. луков на малката столична уличка "Тракия".

Полицията вече проверява за лични документи и забранени предмети всички в района на контрашествието. Властите са предупредени и за довечера, когато се очаква струпване на сили на СДВР.

Прави впечатление, че специализираните полицейски сили вече са на улицата, снаряжени с бронежилетки и каски като при масови безредици.