Да обичаме ли Русия или да я мразим? Нито едното, нито другото. Русия си е отделна държава със свои собствени интереси. И нейните интереси, в повечето случаи в историята, не са съвпадали с българските. Не съвпадат и днес.

* Z идва от Клуб Z. Само и единствено!


Проруската пропаганда преди дни бе обогатена от дипломата Валентин Радомирски. Той даде интервю за БНР. Пред Петър Волгин, разбира се.

Ето какво каза Радомирски в това интервю:

"За да не кажат част от вашите слушатели, че съм пропутинист, ще цитирам Кисинджър". 

Чудно защо г-н Радомирски се притеснява, че могат да го набедят за пропутинист.

"Пет условия (цитира Кисинджър – б.р.) за външната политика на САЩ. Четвъртото от тях е, че те трябва да правят неща, които съюзниците им не одобряват, но да ги правят в името на своите национални интереси".

И България трябва да се бори за своите национални интереси. Безспорно. Нашите национални интереси са Русия да бъде спряна и по възможност дори да се изтегли от Украйна. Защото ако прегази Украйна - следващите сме ние.

"Досегашният едноличен хегемон или вече няма възможностите или не може по други причини да осъществява този ред на земята. Редица стари и нови конфликти се разгоряват постепенно. Водейки към нещо, което може да се превърне в страшна война".

Под "досегашният едноличен хегемон" г-н Радомирски очевидно визира САЩ. И от неговите думи излиза, че САЩ досега са полагали усилия и са успявали да предотвратяват конфликти като като този в Украйна, в Близкия Изток, напрежението между Китай и Тайван.

Г-н Радомирски определено не е "пропутинист"! Той, оказва се, е ярък американофил!

А за сегашните конфликти, които могат да доведат до страшна война, отговорността е на тези, които ги разпалват. Не на "хегемона", който, според г-н Радомирски, ги е предотвратявал.

"Ние забравихме да се борим за мир. Първото, което трябва да прави България, е да се бори за мир".

България със сигурност трябва да се бори за мир. Само че не за руския "мир", според който Източна Европа отново да бъде прегазена от руския ботуш, както бе преди 1989 г. 

"Това не означава, че трябва сляпо да се подчинява (България – б.р.) на идеологеми на едната или другата страна".

Да се приравняват Запада и Русия е любим похват на русофилската пропаганда. Това обаче е нелепо.
Западът разпространява своето влияние чрез демокрация, пазарна икономика, повишаване на жизнения стандарт. Русия - само и единствено чрез войни.

В ЕС и НАТО се влиза доброволно и всеки може да излезе. Докато в СССР и в съветския блок, който Путин иска да възстанови, се влизаше насила и нямаше вариант, при който те да бъдат напуснати.

Пропутнистът си е пропутинист. Дори когато цитира Кисинджър.

Социологът Андрей Райчев също не пропусна да защити руснаците, които според него са "велика нация" и "наш братски народ". Ето какво каза той пред БНТ по повод изнесената информация, че държавата дава гражданство на руснаци чрез съмнителни схеми:

"В страната има абсолютна сатанизация на руснаци. Това е абсурдно. Руснаците са велика нация, наш братски народ. Това не е Путин.

Това е отвратителна работа и расистка работа. Наричат ги "орките" и не знам си какво. За това трябва да има наказание както ако аз започна да наричам ромите мангали".

Г-н Райчев щеше да е абсолютно прав, ако българско гражданство бе дадено на някой близък сътрудник на Алексей Навални, например. Едва ли обаче има такива случаи. Що се отнася до думата "орки" - тя е изключително подходяща за руснаците, които безчинстват в Украйна.

Но е вярно, че етикети не трябва да се лепят. Бившият външен министър Ивайло Калфин доказа, че не всички политици от българската левица обслужват Кремъл. Ето какво заяви той пред БНТ:

"Европа подкрепя Украйна по чисто прагматични причини. Това е първата война за територия, която се води след Втората световна война. Ако се доведе до успешен край за тези, които започнаха агресията - в случая това е Русия - това означава, че всички европейски граници са под въпрос. Въпросът е принципен.

Преди няколко години г-н Путин казваше, че няма амбиция да напада нито една страна. Нападна Украйна след това.

Тази теза и в България някои я защитават - че ще спре войната, когато спре подкрепата на Украйна - ти спираш подкрепата за слабия и казваш на силния "прави каквото искаш". Аз се питам има ли интерес България от подобна позиция.

Ние най-силната държава ли сме? Или по-скоро търсим колективната защита на този, който е нападнат, към когото е насочена агресията?"

Да, това е истинският национален интерес на България. Точно и ясно.