Започналите процеси в съдебната система имат правилна посока. Това каза пред БНР съдия Мирослава Тодорова. 

"Трябва да си дадем сметка, че преди 10 - 15 години подобна реакция нямаше да бъде възможна, самият факт, че политическата система позволи да се говори за смяна на модела, това е един пробив. Това означава, че все пак усилията на хората, които не се отказват да работят за съдебна реформа имат значение – това е пътят", убедена е Тодорова.

И очаква "да видим какво ще се случи с проверката в СРП, но да се даде отговор, защо не е образувано дело за заплахата срещу съдия Цариградска".

"Ние сме в извънредно тежка ситуация, но тя не е възникнала сега", предупреди съдия Мирослава Тодорова.

И допълни:

"В позицията на Съюза на съдиите се посочва, че първото отбелязване за влияние в съдебната власт е от 2009 г. - Красьо Черния, и ефективно наказателно преследване срещу него не бе проведено. Освен информацията, спорадична в медиите, ние имаме информация, че съществени решения на ВСС не се случват там и прозрачно.

Изтеклите записи на  разговори между бивш премиер ,между бивши съдии говореха, че криминалната власт може да си избира административни ръководители. Освен че може да вкарва престъпност в съда и прокуратурата, има тежък ефект в бъдещето".

И призна:

"За съжаление не ме изненадва случващото се, защото ние, Съюза на съдиите, в последните години, имахме функцията на хроникьор, регистратор на различни прояви , които показват опити за вмешателство върху съда, прокуратурата и ВСС. Тази седмица излязохме с позиция, в която малка част е "регистър" на подобни прояви, защото е важно да се помни и да се изисква реакция.

И в заключителната част на позицията изискахме действия. Припомнихме, че от една страна, това което всички научават не е новост, защото за натискът на Мартин Божанов  върху съдия Цариградска, тя алармира през 2019 – 2020".

Но всички тези действия и бездействие показват сериозно съмнение за влияние на организираната престъпност в държавната власт, тоест мафия, а от друга страна  рушат доверието в съдебната власт по всички съдебни дела".

За натиск върху съдия Тодорова тя сподели:

"Не съм заплашвана, всъщност аз съм наказателен съдия. В съдебна зала се е случвало да ме заплашват, когато бях районен съдия и гледах  дела срещу представители на организираната престъпност. Имаше публикации, които указваха, че може би трябва да се притеснявам за живота си. Но не съм получавала нито предложение за подкуп нито заплахи от вида на Цариградска. Но бях уволнена когато имаше наистина институционализирана атака срещу съда и представители на изпълнителната власт си позволяваха да изразяват недоволството си срещу публични актове (б. р. - Цветан Цветанов)".