Слаломът от Световната купа по ски алпийски дисциплини в Банско бе отменен заради неблогоприятните метеорологични условия в зимния ни курорт.

31 скиори от заявените по списък 70 успяха да стартират в първия манш, но за следващите бе невъзможно заради намалената видимост и неспирният дъжд на пистата "Бъндерица".

Резултатите на финиширалите няма да се зачитат, а състезанието няма да бъде пренасрочвано за друг ден.

Преди да се вземе решението за това, водеше олимпийският шампион Клеман Ноел, а Алберт Попов бе с 22-о време.

В тежките условия французинът използва максимално ранния си старт, за да даде време от 49,13 секунди. За всеки следващ ставаше все по-трудно. 

Норвежецът Тимон Хауген, който единствен стартира преди Ноел, постигна второ време, като изостана с 0,27 сек. от лидера. Трето време на 0,38 сек. записа друга норвежка звезда - Хенрик Кристоферсен.

Всички останали скиори бяха на повече от една секунда изоставане от Клеман Ноел, включително и лидерът в дисциплината Мануел Фелер, който бе пети на 1,30 сек. Преди австриеца в класирането бе швейцарецът Лоик Меяр, който бе четвърти на 1,04 секунди. 

Най-очакваният състезател от публиката в Банско - Алберт Попов, изоставаше с 3,59 сек. от Ноел.

Попов не направи груби грешки по време на спускането си, но лошите метеорологични условия определено му повлияха. От сутринта в Банско не спря да вали дъжд, примесен и със сняг. Това намали значително видимостта на всички скиори, особено на тези след 15-и стартов номер.

Освен това от дъжда пистата омекна и след преминаването на 31-ви номер - Били Мейджър от Великобритания, организаторите взеха решение временно да спрат състезанието, което впоследствие доведе и до прекратяването му.

Специален гост бе президентът на Румен Радев, който слезе на пистата, за да поздрави Алберт Попов след карането в първия манш. Присъстваха и други политици, министри от кабинета, наред със спортни звезди (Христо Стоичков) и личности от шоубизнеса.

Алберт Попов: Яд ме е, че това се случи пред българска публика

Попов даде пресконференция след спряното и анулирано състезание.

"Днес ситуацията беше много тежка. От части това можеше да бъде добре за мен, защото щях да карам отпред във втория манш и може би щях да имам шансове дори за победа след това, което се случи преди седмица в Шамони (бел. ред. - когато спечели Даниел Юл, който бе 30-и след първия манш и тръгна първи във втория), но тогава победата не е толкова сладка, заяви той.

"Не искам да бъда такъв победител. Яд ме е, че това се случи точно пред българската публика, но явно този сезон неделите са прокълнати. Позицията ми за втория манш не беше никак лоша. Както те ми взеха 3,5 секунди в първия манш, така и аз можеше да го направя във втория. Но този терен крие опасност от контузии. Още от втората врата карахме без никаква видимост. Караше се на сляпо. Трябва да сме радостни, че нямаше контузии", добави той.

Той обясни какви са били условията на пистата.

"На старта всичко се вижда, очилата ти са чисти, но след първата врата снегът полепва по тях и след това се кара на сляпо. Тогава е невъзможно да караш на сто процента. Не знаеш къде се намираш. Прогнозата за днес бе, че ще почне да вали между двата манша, но и сами видяхте, че започна по-рано.

Няма какво да се лъжем, това не бяха условия за състезание. Пистата беше супер подготвена, вчера видяхме едно чудесно състезание, но когато паднат толкова температурите, заедно с водата, положението е много сложно. Видяхме, че всеки следващ завършва спрямо номера си. Нямаше много изненади днес", завърши Алберт Попов.