Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов определи като легитимни интересите на Мария Габриел и колегите си от "Продължаваме промяната" по отношение на Министерство на външните работи. Пред БНР Иванов, който е председател на "Да, България!"  коментира въпроса "димка "ли е спорът между коалиционните му партньори за Министерството на външните работи. 

"Темата за външно министерство не е битов въпрос, каза Иванов.

И добави, че това не е въпрос на лична прищявка, а на "легитимен структурен интерес" от това да се намери правилният баланс в едно следващо издание на ротационното управление, да се структурира по такъв начин външнополитическата комуникация и това да не довежда до допълнително напрежение в "сглобката". 

"Същевременно абсолютно легитимен е интересът на г-жа Мария Габриел да продължи своята успешна работа като външен министър", добави той. 

Според Иванов темата с външно министерство не е "димка".

"Тя се превръща в "димка", защото я изкарахме пред медиите да се говори за нея, което не е разумно", коментира той.

Винаги най-добре са се намирали решения по отношение на изпълнителната власт, в тези девет месеца, когато сме ги оставяли на тандема Мария Габриел – Николай Денков, добави Иванов, според когото в тази ситуация е важно да бъде позволено на Габриел и Денков да потърсят рационално решение на тези свои легитимни интереси.  

Според Христо Иванов много по-важно е, когато се говори за следващото издание на ротационната формула, да се говори за това какви приоритети ще бъдат обявени, какви ангажименти за реформи по отношение на институциите и правосъдието ще бъдат заявени при предаването на щафетата. Това е важният политически въпрос и аз настоятелно бих призовал ние да се фокусираме върху него, каза той. 

Иванов подчерта, че при следващото издание на ротационната формула трябва да бъде получен ясен отговор на въпроса до каква степен може да се очаква следващият етап на съдебната реформа да бъде реализиран - и то с какви политически приоритети. 

"За мен е много важно да видим ясна уговорка за механизъм за попълване на регулаторите. Изключително важен е въпросът за корупцията, законността и институциите и, в крайна сметка, суверенността на България", добави той. 

Вярвам, че ако сме отговорни и политически зрели, няма причина да отиваме на избори, каза още Христо Иванов в отговор на въпрос дали се върви към избори "две в едно". 

Той посочи, че убийството на Мартин Божанов и това, което до момента се загатна около неговата фигура и неговата дейност, може да се превърне в един "момент на истината" изобщо за целия модел на влияние и експлоатиране против закона на съдебната власт. Много важно е Народното събрание да покаже воля и да осветли всички аспекти на този казус, заяви Иванов.