Израелските военни са открили тунел на „Хамас“ под седалището на Агенцията за подпомагане на палестинските бежанци. В него са открити оръжия и експлозиви.

Чуждестранни журналисти са били поканени да видят сами за какво става дума. Израелските военни обявиха също, че през последните две седмици в сградата са открити големи количества оръжия и експлозиви. Имало е и индикации, че помещенията на агенцията на ООН са били използвани от терористи на „Хамас“, заявиха оттам. Няма информация кога точно е била използвана, дали преди или след началото на войната. Ръководителят Агенцията за подпомагане на палестинските бежанци  Филип Лазарини обясни, че сградата е била разчистена още в ранните етапи на войната и че организацията не е знаела за наличието на тунел под нея. Персоналът на организацията за помощ е напуснал централата още на 12 октомври по заповед на израелските военни. Оттогава организацията не го е използвала.

Израелският външен министър Израел Кац отхвърли това като "абсурдно" и призова ръководителят на агенцията да бъде сменен.

„Незабавната му оставка е от съществено значение“, написа Кац в платформата X.

Организацията на ООН за подпомагане наскоро беше подложена на остри критики. От страна на Израел многократно бяха отправяни обвинения, че тя работи с терористичната организация „Хамас“. Някои служители бяха обвинени, че са участвали в клането на „Хамас“ в южен Израел на 7 октомври, а няколко западни държави временно спряха плащанията към UNRWA заради обвиненията, включително двата най-големи донора - САЩ и Германия. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обеща подробни разяснения. Сътрудничеството с няколко служители беше прекратено.