Украйна заяви днес, че руските сили използват терминали на сателитната интернет услуга "Старлинк" (Starlink) на Илон Мъск в окупираните територии, като публикува прехванат според нея разговор между двама руски войници като доказателство за "системното" ѝ използване, предадоха Ройтерс и Укринформ, цитирани от БТА.

Системите "Старлинк" са от жизненоважно значение за комуникациите на Украйна на бойното поле по време на продължаващата вече почти две години руска инвазия. 

Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна публикува аудиозапис в платформата "Телеграм", в който според ведомството се чува как войници от 83-та въздушно-щурмова бригада на руските въоръжени сили обсъждат поставянето на терминали в Източна Украйна.

Разузнавателната служба обаче не дава подробности за предполагаемия мащаб на използването, нито пък за начина, по който терминалите са били получени. Вчера говорителят ѝ Андрий Юсов заяви пред украински медии, че въпросът "започва да придобива системен характер". 

Самият Илон Мъск отрича. 

"Няколко репортажа с фалшиви новини твърдят, че SpaceX продава терминали Starlink на Русия. Това е категорично невярно.Доколкото знаем, Starlinks не са продавани директно или индиректно на Русия", обяви той в X.

Руското министерство на отбраната не отговори веднага на молбата за коментар на Ройтерс. 

Компанията "СпейсЕкс" (SpaceX), която управлява терминалите на "Старлинк", заяви миналата седмица в изявление в "Екс" (доскоро "Туитър"), че "не прави никакъв бизнес с руското правителство или неговите военни" и че услугата ѝ не работи в Русия. 

Невъзможно е официално да се импортира "Сталинк" в Русия и сателитната мрежа не работи на територията на страната. Но журналисти от канала в "Телеграм" ASTRA откриха няколко онлайн магазина в Русия, предлагащи терминали Starlink с активирани акаунти на цена до 300 хиляди рубли (с абонаментна такса за интернет от 100 долара на месец или повече).

Смята се, че Starlink се продава в Русия само за нуждите на военните. В една от рекламите на магазина в прав текст се споменава, че терминалите се предлагат "за специалната военна операция и новите територии".