Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е прехвърлен в интензивно отделение, след като беше приет в болница заради проблеми с пикочния мехур, предаде ДПА.

След поредица от изследвания той е бил приет в интензивното отделение на Национален военномедицински център „Уолтър Рийд“ край Вашингтон „за поддържащи грижи и внимателно наблюдение“, пише в изявление на болницата. 

„В момента не е ясно колко дълго министър Остин ще остане в болницата. Не се очаква настоящият проблем с пикочния мехур да повлияе на очакваното му пълно възстановяване. Прогнозата за развитието на раковото му заболяване остава отлична“, допълват медиците.

По-рано Пентагонът съобщи, че  Остин снощи е бил откаран в болница във Вашингтон за лечение на "симптоми, предполагащи възникнал проблем с пикочния мехур".

Първоначално в изявление на прессекретаря на Пентагона, генерал-майор Пат Райдър, се казваше, че по време на хоспитализацията Остин ще продължи да изпълнява задълженията си. По-късно обаче Райдър заяви, че Остин е прехвърлил функциите си на заместник-министъра на отбраната Катлийн Хикс.

Прессекретарят добави, че за хоспитализацията са били уведомени председателят на Обединения комитет на началник-щабовете, както и Белият дом и някои членове на Конгреса.

Остин трябваше да отпътува утре за Брюксел, за да проведе среща на контактната група за Украйна, която той създаде през 2022 г., за да координира военната подкрепа за Киев след нахлуването на Русия, посочва Асошиейтед прес. След това Остин трябваше да участва в редовната среща на министрите на отбраната на НАТО. Към момента не е ясно дали хоспитализацията му ще промени тези планове. 

Остин беше диагностициран с рак на простатата през декември и на 22 декември се подложи на процедура, наречена простатектомия, припомня БТА.

През следващата седмица той получи усложнения и на 1 януари, изпитвайки силни болки, беше откаран с линейка в болницата "Уолтър Рийд", където беше приет в интензивното отделение. Остин остана в "Уолтър Рийд" до 15 януари. След това продължи да се възстановява и да работи от дома си, а на 29 януари се завърна в Пентагона. 

Лекарите му тогава заявиха, че прогнозата му за справяне с рака е "отлична" и че няма да се наложи допълнително лечение. 

След хоспитализацията си Остин се е връщал в "Уолтър Рийд" за контролни прегледи, но това е първото му непланирано пътуване до болницата поради продължаващите усложнения от лечението на рака. 

В продължение на седмици Остин не бе съобщил на президента Джо Байдън, на Конгреса или на своя заместник-министър за диагнозата си или за първоначалната си хоспитализация. Тази секретност стана предмет на разследване и на вътрешна проверка в Пентагона. Той заяви, че никога не е инструктирал служителите си да пазят в тайна хоспитализацията му.