Двама израелски заложници бяха освободени при операция на израелските специални сили в град Рафах, в южната част на ивицата Газа. Според местните здравни служители над 100 души са били убити, а десетки ранени при въздушни удари по града тази нощ, съобщава БНР като се позовава на световните медии.

По информация на АП Египет вече е предупредил Израел, че ще суспендира мирния договор между двете държави от 1978 година, ако израелски войски бъдат изпратени в граничния град. Със споразуменията от Кемп Дейвид преди 46 години беше сложен край на три десетилетия вражди и четири войни между Египет и Израел. Австралия, Франция и САЩ също изразиха безпокойство от израелските операции в Рафах.

Нетаняху обеща армията да щади цивилните при предстоящия щурм на Рафах

При съвместна операция на Израелските сили за отбрана службите за сигурност на Израел Шин Бет и Специалното полицейско звено в Рафах бяха освободени двама мъже на 60 и 70-годишна възраст, отвлечени от ислямисткото движение "Хамас" на 7 октомври.

Двамата са в добро състояние и са отведени за преглед в болница, казаха военните.

Заложниците са били държани на втория етаж на сграда. При операцията са използвани експлозиви, имало е и престрелка с околните сгради. Израелските въоръжени сили заявиха, че са нанесли "поредица от удари" по южната част на Газа, които вече "са приключили", без да предоставят повече подробности. Според местните жители са били ударени две джамии и няколко къщи.

Американският президент Джо Байдън в телефонен разговор е предупредил израелския премиер Бенямин Нетаняху, че не бива да предприема военна операция в палестинския град Рафах, преди да осигури безопасността на около 1 милион души, които са намерили убежище там. Разговорът е бил съсредоточен основно върху продължаващите усилия за освобождаването на останалите над 100 заложници. По-рано в интервю за "Ей Би Си Нюз" Нетаняху настоя, че операция в Рафах е необходимо условие за окончателна победа над "Хамас".

Франция призова Израел да прекрати боевете в град Рафах, за да се избегне катастрофална хуманитарна ситуация. Градът също така е жизненоважен пропускателен пункт за доставки на хуманитарна помощ за населението на Газа, се казва в изявлението. Египет също се обяви категорично против израелско нападение над Рафах.