Американският президент Джо Байдън и висши представители на западни страни и организации отправиха нападки срещу Доналд Тръмп, предаде Ройтерс.

Причина е изказването му, че той може да не защити съюзниците от НАТО, ако не харчат достатъчно пари за отбрана

Бившият президент на САЩ разказа през уикенда на свои привърженици какво предупреждение е отправил срещу ръководителите на страните от алианса, докато е бил на власт.

„Американското лидерство на световната сцена и подкрепата за нашите съюзници са ключови към опазването на сигурността на американския народ у дома. Ако моят опонент Доналд Тръмп успее да си върне властта, той дава да се разбере, че това ще е денят, в който ще изостави нашите съюзници от НАТО, ако Русия ги нападне и ще позволи на Русия да „направи каквото си поиска“ с тях“, заяви Байдън.

„Всеки намек, че съюзниците няма да се защитават един друг, подкопава цялата ни сигурност, включително тази на САЩ, и поставя под засилена опасност американските и европейските войници. Всяко нападение срещу НАТО ще бъде посрещнато с единен и мощен отговор“, гласи писмено изявление на генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел окачестви като безразсъдни думите на Тръмп. 

„Северноатлантическият алианс подкрепя сигурността и просперитета на американците, канадците и европейците вече 75 години. Безразсъдните изказвания за сигурността на НАТО и солидарността по член 5 обслужват единствено интересите на Путин и не носят нито повече сигурност, нито повече мир в света. Напротив, те подчертават новата необходимост ЕС спешно да развие своята стратегическа автономия и да инвестира в отбраната си. И да запази алианса силен”, написа Мишел в „Екс“.

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел бе ироничен.

„Позволете ми да бъда саркастичен. По време на тази кампания ще видим и чуем твърде много неща. Нека бъдем сериозни. НАТО не може да бъде поставена на карта. Тя не може да бъде военен съюз, който работи в зависимост от чувството за хумор на този, който в момента е президент на САЩ. Това не е днес „да“, , а утре „не“ в зависимост от това кой сте вие. НАТО или съществува, или не съществува. Аз обаче няма да си губя времето да коментирам всяка глупава идея, идваща по време на предизборната кампания в САЩ“, отбеляза Борел пред журналисти в Брюксел.

„Не можем да гадаем на всеки 4 години какво ще стане с нашата сигурност в зависимост от тези или онези избори, а именно президентските в САЩ“, заяви еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон в интервю за френската телевизия „Шен енфо“.

Според него лидерите на ЕС разбират, че блокът трябва да увеличи собствените си военни разходи и способности.

Бретон внесе и някои уточнения за срещата, на която Тръмп заплашил страните от ЕС. Бившият президент каза пред своите симпатизанти, че произнесъл думите в отговор на изказване на „лидер на голяма държава“.

„Може би той има проблеми с паметта. Всъщност това беше жена президент, но не на държава, а на ЕС", изтъкна еврокомисарят.

И допълни, че става дума за Урсула фон дер Лайен. А разговорът бил проведен през 2020 г.