Москва наложи днес санкции на 18 високопоставени британски държавни служители, военни и представители на научната общност, съобщи Ройтерс, на която се позовава БТА. Стъпката е предприета заради "демонизиране на Русия и разпалване на войната" в Украйна.

Кремъл наложи "персонални" санкции на заместник-министъра на отбраната Джеймс Картлидж и редица други длъжностни лица и учени, включително историците Орландо Фиджис, Норман Дейвис, Тимъти Гартън Аш, Роб Джонсън, Дейвид Абулафия, както и на експерти, включително Рой Алисън от Оксфордския университет, Греъм Робъртсън от Университета на Северна Каролина, Калдър Уолтън от Университета в Харвард и Джеймс Шер от Международния център за отбрана и сигурност в Талин.

Списъкът включва още началника на подводните сили Саймън Аскуит, ръководителя на националните киберсили Тимъти Дейвид Нийл-Хоупс и специалния представител на британския премиер за Западните Балкани Стюарт Пийч.

Санкционирани са и редица британски парламентаристи, включително заместник-началникът на щаба на отбраната Чарлз Роланд Винсънт Уокър, заместник-съветникът по национална сигурност на министър-председателя Сара Макинтош, членовете на Камарата на лордовете Даниел Джон Ханан, Майкъл Антъни Ашкрофт и Рей Едуард Хари Колинс.

"В отговор на продължаващия курс на конфронтация от страна на Лондон, в рамките на който са предприети усилия за демонизиране на нашата страна и активно се фабрикува антируско говорене с цел намаляване на влиянието на Москва на международната сцена, както и по-нататъшното снабдяване с оръжия на неонацисткия режим в Киев, е взето решение за включване в руския списък на дейци на военно-политическата върхушка и научната и академична общност на Великобритания", се казва в изявление на Министерството на външните работи на Русия, цитирано от ТАСС.

„Принудени сме да заявим, че британските представители русофоби не се свенят в опитите си да дискредитират конституционната система и обществено-политическите процеси в нашата страна“, пише още руското външно министерство, цитирано от Ройтерс.

„Така наречените мозъчни тръстове, работещи на базата на най-големите британски и западни образователни институции, имат значителен принос за подривната работа на Лондон по отношение на Русия“, добавят от ведомството.