Министерството на вътрешните работи обяви естонската премиерка Кая Калас, държавния секретар на балтийската страна Таймар Петеркоп и литовския министър на културата Симонас Кайрис в списъка за издирване, предаде "Медиазона".

В базата данни на руското МВР не се посочва за какво престъпление са издирвани.

Според източник на ТАСС те са предизвикали гнева на руските власти заради унищожението на съветски паметници.

"Срещу естонския премиер Кая Калас и естонския държавен секретар Таймар Петеркоп е образувано дело за унищожаване и увреждане на паметници на съветски войници. Като част от това дело те са обявени за издирване", казал събеседникът пред агенцията .

По-рано ръководителят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин поиска от подчинените си да проверят действията на естонските власти във връзка с разрушаването на паметник под формата на танк Т-34 в естонския град Нарва близо до граница с Русия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков намекна, че унищожаването на паметниците е причината за агресивната мярка.

"Това са хора, които са отговорни за решенията, които всъщност накърниха историческата памет. И това са тези хора, които предприемат враждебни действия както към историческата памет, така и към страната ни", изтъкна той.

В допълнение към Калас и Кайрис, списъкът на издирваните лица включва над сто длъжностни лица и политици от Източна Европа, срещу които са образувани наказателни дела заради разрушаването на съветски паметници в техните страни. Сред тях са две трети от представителите в литовския парламент, градските съвети на литовските Рига, Клайпеда и Вилнюс в Литва, Луцк и Ровно в Украйна и кметът на полския град Валбжих.