На 14 февруари лорд Дейвид Камерън, министър на външните работи на Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия, ще бъде на работно посещение в България, съобщи МВнР. Посещението се осъществява по покана на заместник министър-председателя и министър на външните работи Мария Габриел в контекста на засиления политически диалог между двете страни в последната половин година.

По време на посещението на вицепремиера Мария Габриел през октомври 2023 г. в Лондон бе подписана Съвместна декларация за стратегическо партньорство между България и Обединеното кралство. През януари 2024 г. Габриел и Камерън проведоха среща в рамките на Световния икономически форум в Давос.

Планира се визитата на Камерън в България да започне с работна среща с вицепремиера Мария Габриел. Ще бъдат дискутирани теми от двустранния и международния дневен ред.

В 10:30 ч. в МС е предвидено съвместно изявление пред медиите на вицепремиера Мария Габриел, Дейвид Камерън и премиера Николай Денков.

В програмата на посещението в България на министъра на външните работи на Обединеното кралство са включени и срещи с представители на изпълнителната и законодателната власт.