Софийска районна прокуратура се самосезира след излъчен репортаж по национална телевизия за неистинска реклама на медикамент, в която е замесено името на главния държавен инспектор.

Това се казва в съобщение на прокуратурата.

Става ясно, че рекламата се разпространява от сайт, който твърди, че доцентът е открил препарат за възстановяване на зрението и че е представил медикамента в интервю в национална телевизия.

"Интервюто" е публикувано на интернет страница, наподобяваща сайта на Нова тв. В него се твърди, че бабата на доцент Кунчев е имала проблем със зрението, което чудодейните капсули са успели да излекуват. За "откритието" си лекарят дори бил аплодиран в продължение на 10 минути по време на Европейския конгрес на офталмолозите.

„Първоначално, когато разбрах за измамата, си помислих, че наглостта на тези симпатяги е огромна. Дори когато им казвате, че няма такова нещо, те продължават да твърдят, че лекарството е налице, че на конгрес е представяно. Пък са ми и ръкопляскали. Приказката ми хареса. Добре са я съставили”, заяви доц. д-р Кунчев.

На него хем не му е за пръв път, хем вече е добре осведомен и съответно - не е много оптимист:

„Когато се сблъсках с първия подобен случай преди години, бях много афектиран. Опитах се да разбера има ли някакъв шанс да се справим с тази измама и да предприемем някакви действия, но се оказа, че това е малко вероятно.

Схемата е така измислена, че бързо се сменя сървърът, на който е качен сайтът. Той е регистриран в държави, в които европейското законодателство не важи. Лъжат се доста хора за сериозни суми”, коментира доц. Кунчев в студиото на „Здравей, България” 

По подобен тертип се използват имена на всякакви известни лица.

Прокуратурата допълва, че образува преписка и е възложила проверка на Дирекция „Киберпрестъпност“ към ГДБОП.

"В нея следва да изяснят всички обстоятелства, касаещи рекламата и да се установят евентуално лицата в България, които рекламират, продават и доставят медикамента."