Проруските сепаратисти са обстрелвали поне 9 пъти позициите на украинските сили за сигурност през нощта, съобщава УНИАН.

Според представителя на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна Владислав Селезньов украинските военнослужещи „неотклонно спазват режима на примирие и не откриват ответен огън”. Обстрелвани били районите  на Чернухино и Золотое. Няма загуби сред украинските военни.

В същото време заместник-командващият щаба на опълчението на самопровъзгласилата се ДНР Едуард Басурин заяви, че украинските сили за сигурност са открили гранатометен и артилерийски огън по позициите на опълченците на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска републики, предава РИА Новости.

„Подразделенията на въоръжените сили на ДНР са принудени да стрелят избирателно под натиска на въоръжените действия на киевските националисти и диверсанти”, казва Басурин.

Според него украинската армия нарушава примирието в района на град Дебалцево. Президентът на Украйна Петро Порошенко призова за незабавен мониторинг на ситуацията в Дебалцево.

Според подписаното в Минск споразумение, от 0,00 ч миналата нощ в Украйна оръжията трябваше да замлъкнат. След преговорите на т. нар. нормандска четворка на 12 февруари бе постигнато споразумение  за прекратяване на огъня в Донбас, изтегляне на тежкото въоръжение и създаванена буферна зона за безопасност.

Ако договореностите се спазват, предстоят още освобождаване на заложниците и пленниците до 5 дни след изтеглянето на оръжията, извеждане на всички чужди въоръжени формирования, военна техника и наемници от Украйна под наблюдението на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.