Британският министър на отбраната Грант Шапс заяви, че страната му ще снабди Украйна с хиляди дронове, след като Лондон обеща, че ще подкрепя Киев "толкова дълго, колкото е необходимо", предаде ДПА, цитирана от БТА.

Шапс каза, че Великобритания и Латвия заедно ще оглавят международна коалиция за осигуряването на безпилотни летателни апарати за наблюдение в реално време и морски дронове.

Морските дронове представляват малки, дистанционно управлявани плавателни съдове, които се използват за разминиране, наблюдение и атаки срещу вражески кораби. 

Дроновете за наблюдение в реално време служат за откриване на вражески позиции, бронирани машини и кораби, преди да бъдат поразени. Според британското министерство въпросните дронове са се доказали като "много ефективни". 

"Заедно ще осигурим на Украйна капацитета, който ѝ е нужен, за да се отбранява и да спечели тази война, за да е сигурно, че незаконните и варварски амбиции на Путин ще се провалят", обясни Шапс.  

Проектът за производство на дронове, за който ще бъдат отделени 200 милиона британски лири, е част от военната помощ за Киев, обявена миналия месец от премиера Риши Сунак. Тази година тя ще достигне 2,5 британски милиарда лири.

Шапс оповести плановете на Лондон часове след като стана ясно, че през последното тримесечие на миналата година брутният вътрешен продукт (БВП) на Великобритания е спаднал с 0,3%, отбелязва ДПА. Това означава, че след две поредни тримесечия на отрицателен растеж страната е навлязла в рецесия.