Ротацията може и да не се случи, а от ГЕРБ са оставили "едни хора да се учат да управляват". Това каза днес лидерът на партията Бойко Борисов на брифинг пред медиите, който той дава всеки пленарен ден на парламента.

Борисов заяви, че отдавна не е имало лидерски срещи. А ротацията зависела от това какво ще се разберат Николай Денков и Мария Габриел.

"Айде нека първо да се осъществи ротация, много сме далеч от нея според мен", каза Борисов.

Според него от "Продължаваме промяната - Демократична България" говорят много, чертаят червени линии и приписват успехите само на себе си, а неуспехите на ГЕРБ.

Относно Габриел Борисов заяви, че тя "ще бъде премиер на ГЕРБ, ако се осъществи ротацията".

"Ако Мария Габриел и Денков намерят изход - ще подкрепим. Ако някой си мисли, че еднолично с 30 депутата ще извива ръцете на 69 - няма как да се случи. България ни е мила, направихме огромни компромиси, но някаква култура трябва да има.

Аз нищо не настоявам. Ако трябва да бъдем откровени ние сме оставили едни хора да се учат да управляват. Нито се строи, нито се прави нещо, пълен застой във всичко. Само се измислят едни розови фрази какво е било направено. То е точно обратното.

След 5 поредни избора това беше единствения изход. В името на това страната да има правителство. По-добро, отколкото беше.

Аз съм човек оптимист, може и да се научат някога", каза Борисов.

На напомнянето, че Денков вече е казал, че на 6 март ще си подаде оставката, както е предвидено, той отговори:

"А какво ще стане, ако не му я гласуваме? Денков трябва да забрави егото си. Това какво ще прави зависи от депутатите в парламента.  Той щеше да си даде оставката и за "Лукойл". (по повод искането на ГЕРБ за отпадане на дерогацията за внос на руски петрол - б.р.)

Аз съм направил днес на Мюнхенската конференция да се чуе това. Лично мен ме плашеше с оставка (ако отпадне дерогацията. Този дебат се водеше миналата година - б,р,) Имам достатъчно говорители там (на конференцията в Мюнхен - б.р.). Говоря срещу парите, които отиват при Путин".

Все пак Борисов каза, че датата за ротацията е "около 6 март". Според него Асен Василев е "единствения възможен финансов министър в тази сглобка", но в момента посреща "страховит приятелски огън от неговите хора".

За пръв път Борисив коментира ситуацията в София, където ГЕРБ и БСП сформираха около себе си опозиционно мнзоинство при избора на председатели на комисии. Този избор бе върнат от областния управител Вяра Тодева. По този повод от ГЕРБ поискаха тя да бъде сменена.

"Една некоалиция изисква много високо ниво на политическа култура. И когато си назначен с подписите на двама човека, когато си получил подкрепата, логичното е по-важни въпроси да информираш тази партия. Това е напраено. Не коментирам дали е правилно или не решението.

Една такава система работи по друг начин. Ако мислят, че с подкрепата на около 30 депутати това ще продължи да се случва аз мисля,че нашите депутати няма да съгласни".

Това бе предпазливият коментар на Борисов. Темата защо ГЕРБ сформира мнозинство с БСП в София не бе засегната.