Украинската армия се изтегли от източния град Авдеевка, където положението значително се влоши през последните дни, съобщи украинският генерал Олександър Тарнавски, който командва силите в тази зона, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Съгласно получената заповед, се изтеглихме от Авдеевка на предварително подготвени позиции", написа той в "Телеграм". "В ситуацията, в която врагът настъпва, ходейки по труповете на собствените си войници и с 10 пъти повече снаряди... това е единственото правилно решение", допълни той.

Това е най-голямата победа на Русия от символична гледна точка след неуспешната контраофанзива на Киев миналото лято, отбелязва АФП. Отстъплението е и първото ключово решение на новия главнокомандващ на украинските въоръжени сили Олександър Сирски, назначен на поста на 8 февруари.

"Реших да изтегля частите ни от града и да преминем към отбрана на по-благоприятни позиции", написа Сирски малко след съобщението на Тарнавски. "Нашите войници изпълниха воинския си дълг с достойнство. Направиха всичко по силите си да унищожат най-добрите руски части и нанесоха значителни щети на врага", допълни той.

Авдеевка, в която живееха около 34 000 души преди руската инвазия през февруари 2022 г., падна в ръцете на проруските сепаратисти през юли 2014 г., преди да бъде върната под украински контрол. Тя се намира в Донецка област, чийто областен център е в ръцете на сепаратистите от 10 години.