Румънският бизнесмен Каталин Хидег, собственик на компанията Санимед Интернешънъл (Sanimed International), беше осъден от Букурещкия съд на четири години затвор за използване на фалшиви документи и пране на пари по дело за злоупотреби с еврофондове на стойност 3 милиона евро, съобщи Аджерпрес, цитирана от БТА.

По същото дело фирмата получи вчера наказателна глоба от 500 000 леи (еврото се разменя за 4,97 леи) и затваряне на един работен пункт за срок от три месеца. Съдът също така разпореди, че Хидег и Санимед Интернешънъл трябва да платят на министерството на инвестициите и европейските проекти сумата от 14 440 459 леи.

Решението не е окончателно и може да се обжалва.

Това е първият случай, разследван в Румъния от Европейската прокуратура (EPPO), ръководена от бившата шефка на румънската антикорупционна агенция Лаура Кодруца Кьовеши, като делото беше изпратено в съда през октомври 2022 г.

Според EPPO злоупотребите са свързани с отпускането на еврофондове за изследователски и развоен център в областта на медицинското възстановяване и биологичната реконструкция - RECUMED. 

Проектът RECUMED е финансиран с европейски средства, а за да спечели търг, бизнесменът е използвал редица фалшиви и неточни декларации и документи. Между 2018 и 2020 г. той е получил безвъзмездни средства на стойност над 3 милиона евро.

Каталин Хидег става известен, след като една от неговите компании продаде 1,7 милиона маски на румънската държава на завишени цени, отбелязва агенцията. Дружеството се занимава с дистрибуция на алкохолни напитки и храни.