По време на Мюнхенската конференция по сигурността украинският президент Володимир Зеленски обясни причината за изтеглянето на украинските войски от град Авдeевка и предупреди срещу разширяването на войната в Украйна.

"Нашата цел е да защитим живота на нашия народ", заяви Зеленски в реч на конференцията по сигурността в Мюнхен.

Украинската армия по-рано обяви, че се изтегля от града в източната част на страната. Зеленски използва присъствието си на форума на политическите лидери, за да помоли за повече муниции и оръжие.

Путин може да загуби война, това вече се е случвало, посочи той. Но липсата на оръжие в Украйна ни пречи да победим бързо. Русия има само едно предимство – това, че изобщо не цени човешкия живот. Това той го доказва всеки ден, заяви президентът Зеленски

"Ако не действаме сега, Путин ще успее да направи идните години катастрофални и за други нации. Ние можем да си върнем земята. Путин може да загуби. И това е доказвано  неведнъж на бойното поле."

Съществува мит, каза Зеленски, че Европа е твърде слаба, за да се защити. Според него Русия е в много по-лошо положение, отколкото преди войната. За първи път в историята си тя се обърна за помощ към Северна Корея и Иран. Сега светът не трябва да се отпуска, както по отношение на подкрепата с оръжия, така и по отношение на санкциите. Тук трябва да се затворят пропуските, каза Зеленски, "трябва да конфискуваме всеки долар от Путин и неговите приятели", посочи още той. Ако не успее да се защити сега Европа, тя ще се превърне в едно мното тъмно място.

В речта си след Зеленски германският канцлер Шолц призова Европа да не пести от пари за сметка на сигурността си. Той предупреди да не се отслабва ангажиментът за съвместна отбрана в рамките на НАТО.

"Позволете ми също така да заявя ясно: всяко релативизиране на гаранцията за помощ на НАТО е от полза само за онези, които - като Путин - искат да ни отслабят", заяви Шолц.

Той явно реагира на изявленията на кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп, който по време на предизборна изява даде да се разбере, че няма да предостави американска подкрепа на съюзници с ниски разходи за отбрана в случай на руско нападение. Шолц не спомена името на бившия президент.

"Истината е, че тази война в центъра на Европа се отразява и на нас. Да, парите, които харчим сега и в бъдеще за нашата сигурност, липсват на други места. Ние чувстваме това. Но също така казвам: без сигурност всичко останало е нищо."

 

Според Шолц заплахата от страна на Русия е реална. Затова Западът трябва да продължи да се стреми да възпира Русия. Важно е също така да се укрепи европейският стълб на НАТО, включително по отношение на възпирането. Шолц призова за подобни усилия в Европа, каквито САЩ са положили до момента.