Премиерът Николай Денков и австрийският външен министър Александър Шаленберг обсъдиха пречките пред премахването на сухопътните граници на Шенген. Двамата разговаряха в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността.

България е поискала възобновяване на разговорите между България, Румъния и Австрия с цел преодоляване на всички пречки пред пълноправното членство в Шенген.

Според румънските медии срещите на Денков и Габриел с високопоставени представители на САЩ, включително държавния секретар Антъни Блинкен и помощник-секретаря на Министерството на вътрешната сигурност Робърт Силвърс, също е сигнал за международния интерес към стремежа на България за пълноправно членство в Шенген

Денков участва и в панел, посветен на борбата с корупцията. Премиерът бе търсен и от турски ведии, за да изрази позицията на България за конфликта в Газа.

"Няма лесно решение", заяви Николай Денков в отговор на въпрос на агенция Anadolu относно ситуацията в Близкия Изток. "Международното хуманитарно право трябва да бъде в центъра на всички усилия за решаване на предизвикателствата и проблемите, които имаме там."

От решаващо значение да бъдем единни, което позволява на различните страни да седнат заедно и да обсъдят "как това дългосрочно решение може да бъде постигнато, започвайки от първия ден", каза още той. "За съжаление, до този момент не виждаме това съгласие", каза Денков. "Така че, докато не успеем да постигнем тази целева точка, ще бъде много трудно да направим каквото и да било".