Унгарският парламент може скоро да ратифицира договора за присъединяване на Швеция към НАТО, обяви днес министър-председателят на Унгария Виктор Орбан, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Премиерът поясни пред своите поддръжници, че това може да стане, когато парламентът се събере за пролетната си сесия в края на този месец.

"Добрата новина е, че нашият спор с Швеция е изгладен. Вървим към ратифициране на присъединяването на Швеция към НАТО с началото на пролетната сесия на парламента", каза Орбан, който днес произнесе традиционната си годишна реч в унгарската столица Будапеща.

Десетки хиляди унгарци протестираха в Будапеща в петък срещу правителството. Причината - президентката Каталин Новак необяснимо помилва осъден за сексуално насилие. 

Орбан се опита да потуши страстите, като поиска и получи оставките на двама от ключовите си политически съюзници - самата президентка и министърката на правосъдието Юдит Варга, която трябваше да води листата на партията му за евроизборите. Но опитите му да предотврати многохилядните демонстрации няколко месеца преди вота за Европейски парламент не се увенчаха с успех.

"Нуждаем се от промяна. Това правителство е пълно с лъжи и лицемерие", каза пред Ройтерс 64-годишният Йозеф Молнар, чийто 19-годишен син също е на протеста.

Молнар посочва, че за последно е бил на протест при падането на комунизма през 1989 г.