Днес се навършват 151 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски. На 18 февруари 1873 г. Левски е обесен в тогавашните покрайнини на София от турските власти.

Годишнината този път се отбелязва с нова образователна програма, която се казва „Васил Левски и неговата тайна организация“, съобщи за БТА Славея Сурчева от Националния военноисторически музей (НВИМ). Програмата се състои от три модула, като в последния участниците ще имат възможност да дешифрират оригинално писмо на Левски с помощта на специални скари и да видят какво е искал да каже в действителност, обясни Сурчева.

Музеят ще работи от 10:00 до 18:00 часа, но образователната програма за Левски ще е само в 11:00 часа. Програмата е безплатна към всеки закупен входен билет.

Вече я реализираме пред доста ученици от столичните училища през февруари, но за първи път тази неделя програмата ще бъде достъпна и за нашата семейна публика, каза още историчката.

Левски може би е най великата личност на България и повечето деца го приемат именно за такава. Опитваме да надградим това, което те учат в училище. Да излезем от парадигмата на миналото, от закостенелите теми и да им дадем повече и по-любопитна информация, така че Левски да не е за тях просто една личност, до която те нямат досег. Да им стане по-близък и да го опознаят по добре, защото Левски е бил човек като нас, рече Славея Сурчева.

Васил Иванов Кунчев

Васил Левски е български революционер, идеолог на българската национална революция, организатор  и ръководител на българското националноосвободително движение.

Той е участник в Първа българска легия (1861-1862 г.), където заради храбростта и ловкостта му е наречен Левски. Учител във Войнягово, Карловско, и в с. Ени кьой, Тулчанско (1864-1867 г.). През 1867 г. се прехвърля в Румъния, за да се включи в подготвяните за преминаване в България въоръжени чети. Включва се във формирането на Втора българска легия (1867-1868 г.). 

Апостола осъществява две обиколки в България - първата от 11 декември 1868 г. до 24 февруари 1869 г. и втората - от 1 май до 26 август 1869 г., по време на които изгражда първите революционни комитети в България - в Ловеч, Плевен, Карлово и Сопот. 

През есента на 1869 г. участва в създаването на Българския революционен централен комитет (БРЦК) в Букурещ, Румъния. На 27 май 1870 г. отново се връща в България и изгражда Вътрешната революционна организация (ВРО) в страната. На Общо събрание на БРЦК в Букурещ (29 април - 4 май 1872 г.) е утвърден за "главен апостол на цяла България, Тракия и Македония", след което напуска Букурещ и продължава апостолската си дейност в българските земи.

На 27 декември (ст. ст.) 1872 г. е заловен от турските власти в Къкринското ханче. От 5 до 10 януари (ст. ст.) 1873 г. е разпитван от Специална следствена комисия, която на 14 януари (ст. ст.) изготвя заключителния протокол, с който предлага  да бъде осъден на смърт. На 22 януари ст. ст. със султанска заповед на Абдул Азис смъртната му присъда е потвърдена.

На 6 февруари ст. ст. (18 февруари н. ст.) 1873 г. е обесен в покрайнините на София от турските власти. По традиция  всяка година на 19 февруари се отбелязва годишнината от смъртта му, когато в цялата страна се организират тържествени чествания.  

Годишнината ще бъде отбелязана в различни градове на България

Председателят на Народното събрание Росен Желязков ще бъде на честването в Карлово, съобщиха от пресцентъра на парламента. Церемонията ще започне от 18:00 часа на пл. „Васил Левски“ в града.

Росен Желязков ще приеме строя на представителните роти от Карловския гарнизон и ще произнесе слово.

Събитията по повод 151 години от гибелта на Васил Левски в Ловешко днес ще започнат с поход до музея „Къкринско ханче“ и ритуал по полагане на венци и цветя на паметника на Апостола на свободата. Ще участват представителни блокове на Националния военен университет „Васил Левски“ - Велико Търново.

Ритуалът е предвиден за 11:00 часа. В него ще се включат още кметът на Ловеч Страцимир Петков и областният управител Виктор Стойчев.

В 17:30 часа е панихидата за Апостола в храм „Успение Богородично“ в Ловеч. След  това е гражданското поклонение с военен ритуал на паметника на Васил Левски в Ловеч.

На следващия ден са събитията продължават с туристически поход „По стъпките на Апостола“ от Ловеч до Къкринското ханче, през местността „Пази мост“, организиран от туристическо дружество „Стратеш“. След това представители на регионални клубове при Национално дружество „Традиция“ ще представят възстановка на залавянето на Васил Левски в Къкринското ханче. Там ще се състои и гражданско поклонение пред паметника на Апостола, с участие на ученици от ОУ „Васил Левски“.

Събитията ще продължат в 17:30 часа с откриване на изложба „70 години музей „Васил Левски" в художествена галерия „Проф. Теофан Сокеров“.

От 19:00 часа ще започне за единадесета година възпоменателното факелно шествие „151 години безсмъртие“, организирано от „Ловчанци“.