В Мюнхен приключи най-важният световен форум по въпросите на сигурността. Конференцията бе белязана от шокиращата новина за смъртта на Навални и от заплахата на кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп да не спазва договора на НАТО, ако вземе властта.

Трагичната новина за смъртта на Навални завари съпругата му в Мюнхен, където тя бе сред участниците на конференцията по покана на председателя й Кристоф Хойген. При закриването на форума той специално отбеляза още веднъж смъртта на опозиционера:

„Тазгодишната конференция започна с ужасната новина за смъртта на Навални. Тук сред нас беше Юлия Навалная, една от най-силните жени, които някога съм срещал. И тя заяви, че не бива да приемаме това просто така, Путин трябва да бъде подведен под отговорност.“

Тази година в Мюнхен лично присъства  и президентът на Украйна Володимир Зеленски. Той призова за оръжия с по-голям обхват, за да се възпре руската армия. От САЩ най-високопоставеният участник бе Камала Харис, придружаваха я държавният секретар по външните работи Антъни Блинкен, много сенатори и конгресмени.

За първи път извън САЩ има толкова много представители на американските власти на едно място. Сред тях се забелязва известно движение по въпроса за помощта на Украйна. Предстои да се вземе окончателно решение във Вашингтон дали и кога тя да бъде отпусната. Друга основна тема бе сигурността на Европа и НАТО.

Страните от пакта обявиха намерението си да се еманципират от САЩ, така че сигурността им да не зависи от това кой е президент там. За целта вноската от 2% от БВП в бюджета на пакта става задължителна, а тя може да стигне и до 3%, обяви германският военен министър Борис Писториус.

Никакъв напредък обаче засега няма в решаването на конфликта в Близкия Изток. Президентът на Израел Ицхак Херцог обяви, че Тел Авив ще иска сключване на споразумения с всички страни от региона, за да се гарантира сигурността на Израел, преди да се пристъпи към какъвто и да е друг план.

На конференцията присъстваха и роднини на заложници на „Хамас“. В събота държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се изказа в подкрепа на решението за две държави като изход от порочния кръг на насилието между Израел и палестинците.

"Смятам, че през следващите месеци Израел има изключителна възможност действително да сложи край на този цикъл веднъж завинаги", заяви той.