Израел официално се противопостави на "едностранното признаване" на палестинска държава. Премиерът Бенямин Нетаняху внесе "декларативно решение" за гласуване в кабинета, който единодушно прие мярката, става ясно от изявление. Там пише, че подобно споразумение може да бъде постигнато само чрез преки преговори, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Нетаняху заяви, че това решение е взето след "неотдавнашните разговори в международната общността за опит за едностранно налагане на Израел на палестинска държава."

Войната в Газа, която бушува от 7 октомври насам, след като "Хамас" извърши нападение срещу Израел, е поредната в рамките на конфликта между израелци и палестинци, който продължава вече седем десетилетия и дестабилизира Близкия изток, припомня Ройтерс. Усилията за постигане на решение за две държави - палестинска държава на Западния бряг и в ивицата Газа заедно с Израел - са в застой от 2014 г. насам.

Президентът на САЩ Джо Байдън се опитва да постигне всеобхватно споразумение в Близкия изток, което да включва нормализиране на връзките на Саудитска Арабия и други арабски държави с Израел, както и създаването на палестинска държава.

Според канцеларията на Нетаняху официалното израелско изявление отразява факта, че "Израел отхвърля категорично международния диктат да се сключи споразумение с палестинците. Ако се стигне до споразумение, то ще бъде постигнато само чрез преки преговори между страните, без предварителни условия."

"Израел ще продължи да се противопоставя на едностранното признаване на палестинска държава. Такова признаване след клането на 7 октомври ще бъде огромна, безпрецедентна награда на тероризма и ще попречи на всяко бъдещо мирно споразумение", се казва в него.